iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Прокуратурата ще проверява препроектирането на магистрала "Люлин"

Прокуратурата ще проверява препроектирането на магистрала "Люлин"

Прокуратурата ще проверява кои длъжностни лица са допуснали препроектирането на магистрала "Люлин", което е една от основните причини за забавяне на строителството й с шест месеца и оскъпяването й. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред журналисти.
 
Проверката е поискана от премиера, след като управляващият орган по програма ИСПА в транспортното министерство установил, че в агенция "Пътна инфраструктура" "няма писмени следи за разрешено препроектиране".
 
Плевнелиев е назначил проверка и от инспектората на министерството. Той припомни, че турският консорциум "Мапа Ченгиз" има 38 възражения срещу формирането на цената на строителството. "Повечето големи проекти, както и "Люлин" не са фокусирани към изграждане на необходимата за тях инфраструктура. При "Люлин" са препроектирани 26 моста и три тунела, но още при подписването на договора не е било ясно как ще се изграждат тунелите. Самото препроектиране не е било одобрено 13 месеца", коментира министърът.
 
Сега се оказва, че трябва да бъде преместен 110-киловолтов електропровод на НЕК. Нерешен в проекта останал въпросът за преминаването през жп линията София - Перник, където движението на влаковете трябва да бъде спряно поне временно заради строителството на магистралата.
 
Турският консорциум не може да строи до Даскалово, защото на пътния възел не са отчуждени четири къщи, а само земята под тях.
 
"Държавата също не си е свършила работата при осигуряването на условия за работата на изпълнителя", каза Плевнелиев. Той изтъкна, че не е осигурено и депо за временно складиране на 2 млн. тона земна маса. Община Перник вече е осигурила терена за него.
 
Графикът, представен от "Мапа Ченгиз", ще бъде одобрен до три седмици. Той бе представен от изпълнителя на 20 януари и предвижда магистралата да бъде завършена до 31 декември 2010 г. До момента са извършени едва 40% от дейностите.
 
Проектът се финансира със 111 млн. евро по програмата ИСПА и е сред рисковите, за които, ако не бъде изпълнен в срок, правителството трябва да осигури средства от бюджета.
 
Зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова посочи като застрашени проектите за пречиствателни станции в Стара Загора и Димитровград и за водния цикъл на Русе, които също се финансират от ИСПА. Стойността на проекта за пречиствателните станции е 38.9 млн. евро и до момента са усвоени 30 млн. евро.
 
"Притеснява ни, че само 27% от дейностите по изграждане на канализацията на левия бряг на Марица при Димитровград са извършени. Тези дейности са за 9 млн. евро, от които до момента са усвоени 2.5 млн. евро. Ускорили сме всички разплащания с изпълнителя - германско-турският консорциум Heikamp-Mass", каза Павлова. Според нея основната причина за закъснението с година и половина е слабата мобилизация на изпълнителите.
 
Проектът за водния цикъл на Русе, който предвижда рехабилитация на съществуващата ВиК мрежа и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, закъснява с година и половина, защото консорциумът "ВиК Русе" с участието на Строително предприемачески холдинг не е изградил кейовата стена. Внезапна проверка на Павлова и министър Плевнелиев на обекта неотдавна установила, че там има само двама работници. Ако изпълнителите не мобилизират усилията си да спазят удължените срокове, България ще трябва да търси пари от бюджета, за да довърши обектите", предупреди Павлова./Дневник
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.