iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Зрелища пред дебат за бюджета предпочетоха перничани

Зрелища пред дебат за бюджета предпочетоха перничани

Маскарадният фестивал безспорно е събитието, което привлича вниманието на перничани през студените дни в края на януари тази година. Ниските темеператури няма да ги спрат, за да излязат и да се любуват на зрелището. Но според кметът на Перник Росица Янакиева тъкмо неблагоприятните климатични условия са причинита за слабия интерес към задължителното по закон обществено обсъждане на закона.
 
Все пак обсъждане имаше. Кметът представи рамката на публичните пари, които ще се харчат в общината през 2010г. пред своите заместници, служители в общинската администрация, неколцина общински съветници, журналисти и представителна извадка на гражданското общиства в лицето на една ромска лидерка, председателката на женски съюз, двама -трима активисти от младежта и един жител на село Студена.
 
Рамката на бюджета за 2010 ва община Перник е разчетена на 52 069 941 лев. Държавата ще даде за делегираните от нея дейности 17 241 564 лв. По-голямата част от „пицата" ще трябва да се събере от собствени приходи, обясни кметът и те ще трябва да са 33 398 400 лв. За строителство и за пътища, което е прието да се нарича капиталови разходи държавата отпуска само 463 900 лв. За сметка на това общинската управа предлага инвестиционна програма в размер на 11 145 900 лв.
 
2 милиона лева собствени средства Общината е предвидила за ремонт на изгорялата преди 6 години театрална зала в Двореца на културата. Бюджетните пари, които ще получат кметствата са разпределени на база броя на жителите.
 
През 2010 г. за образование ще бъдат изразходвани 16 311 384 лв., а за здравеопазване - 1 686 868 лв. За социални дейности се предвиждат 1 230 204 лв.
 
На публиката кметът обясни, че не харесва бюджета, защото вместо да се увеличава, тази година "пицата" е станала по-малка.  Но по думите на Янакиева и на общинския съветник д-р Александър Алексиев такива са възможностите, а бюджета все пак  е социално ориентиран.
 
След направен анализ на похарченото през тази година в приходите , които Общината ще реализира сама е предвидена по-реална картина, а не като миналата година, когато те бяха изпълнени по-малко от половината.
 
Ромската лидерка попита има ли пари за интеграцията на хората от нейния етнос. Кметът обясни, че всичките хора, които живеят в Перник са българи и при харченето на парите няма дискреминация. Тя изброи и редица придобивки, които се правят и ще продължат да се павят за по-добрия живот на ромите. Специализиран превоз води децата от кварталите Куциян и „Васил Левски" на училище. Ще има и безплатни закуски, посочи тя.
 
Човекът от Студена пък предложи шосето в селото, от което вече е направен 1 километър да се асфалтира след като се направят подземните комуникации. В отговор кметът попита ако хората искат да е така и са готови да чакат 10-15 години, дали следващият километър асфалт вместо изровените павета да се отложи до тогава.
 
Днес комисиите на общинския съвет продължават да заседават, а в понеделник като отмине шумотевицата от фестивала, ще гласуват основният финансов местен закон.
 
Сурва ще мине и ще замине, а Перник ще трябва да готви следващата и да живее с парите, които точно в тези дни заковава в рамка.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.