iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лумна огънят на СУРВА 2010

Лумна огънят на СУРВА 2010. 19-тият международен фестивал на маскарадните игри вече е открит.
 
Това стана с празничен спектакъл пред Двореца на културата в Перник, представен пред стотици перничани, дошли въпреки мразовитата вечер или може би тъкмо заради студеното време - да се сгреят на сурвакарския огън.
 
Сценарист и постановчик на спектакъла „Ще те има!".е Валентин Григоров. Неговият замисъл сякаш искаше да ни покаже, че както Перник и Граово пребъдват от вечността, така и традицията на сурвакарските игри ще я има още дълго, дълго, защото е в  сърцата и кръвта на хората от пернишкия край.
 
Концертът започна с неподражаемото изпълнение на Валерия Момчилова. Младата певица изпълни марковска песен от Граово, която само тук и само така може да бъде поднесена. А талантът и професионализмът на изпълнителката предизвикаха сълзи на радост у мнозина сред зрителите затова, че ще я има - песента и традицията
 
 
Вихрени народни танци на сцената изпълниха и над 100 самодейни танцьори от ансамбъл „Граово" и от ансамбъл „Перник". Показани бяха и по-модерни стъпки и, както от фолклорните състави, така и от модерен балет.
 
С гласовете на диктори прозвучаха в мерена реч много красиви думи за Перник и за неотмиращата фолклорна традиция. Всяко изпълнение започваше и завършваше с хлопането на сурвакарските звънци на маскираните участници в спектакъла, останали на сцената през цялото време.
 
Като свърши концертната част войводата обяви: „А сега давам думата на нашата кметица Росица."
Преди да запали фестивалния огън кметът на Перник Росица Янакиева приветства с добре дошли гостите и участниците.
 
На тържествената част по откриването бяха народните представители Ирена Соколова, Петър Петров, Владислав Димитров и Ангел Найденов, областният управител Иво Петров, посланиците на Белгия, Великобритания и Казахстан, както и неизменният скъп гост за фестивала президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон, съпровождан от цяла делегация. Специални гости бяха и представители на побратимените и съдружни с Перник градове от Беларус, Черна гора, Полша, Белгия, Македония и Сърбия.
 
„Перник трябва много да се гордее с тази фантастична традиция и да я пази ", заръча в приветствието си барон ван дер Кроон като сподели, че е щастлив да бъде гост за 15-ти път за фестивала в Перник.
 
Поздравителни адреси по повод откриването на 19-тия международен фестивал на маскарадните игри изпратиха министърът на културата Вежди Рашидов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева , министрите на регионалното развитие, на земеделието и на икономиката.
 
По традициа бе произнесен граовският сурвакарски проглас, в който се говори за душите на хората от Граово, за гостоприемството им и за това колко важно е да се съхранява традицията. Прогласът завършва с клетва, че Сурвата ще се пази ве веки веков.
 
А като лумна сурвакарският огън пред  Двореца,  в танц около него се понесоха сурвакарите от брезнишкото село Кошарево заедно с китайската фолклорна група „Аншун Граунд опера" от град Гуейян
 
Дошлите да открият СУРВА 2010  перничани наблюдаваха впечатляваща близо три-минутна заря. В ритъма на химна на Европа - "Одата на радостта" и в пъстра палитра от цветове гърмяха фойерверките, озарили нощното небе над Перник.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.