iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


На 8 февруари получаваме първите месечни сметки за ток

Първите месечни сметки в Западна България ще бъдат получени от клиентите на ЧЕЗ на 8 февруари. Това съобщиха от електроразпределителната компания, която обяви, че от 1 февруари окончателно преминава от тримесечно към едномесечно засичане на уредите.
 
ЧЕЗ има пълна готовност да започне от началото на февруари да отчита тока в Западна България всеки месец, декларира регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Ян Вавера. Според него ЧЕЗ се съобразява с решението на енергийния регулатор и преминава от тримесечно към едномесечно отчитане на тока, въпреки че това води до загуби за компанията, каза Вавера.
 
Запазват се същите периоди на отчитане. Според тях потребителите са разделени на 15 групи. Запазват се и сроковете за плащане, обясни директорът „Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ Радослав Димитров. Три от отчетните групи ще получат фактури на 8 февруари, а до края на февруари всички клиенти ще имат месечни сметки, каза още Димитров.
 
Ако фирмата - доставчик на фактурите на ЧЕЗ, се забави с разпращането им до клиентите, са предвидени неустойки, обясни той. Димитров увери, че процесът по фактуриране на дължимите суми и сроковете за плащане са съобразени така, че да няма промяна за потребителите. На фактурите ще бъде указано какъв е следващият период на отчитане и плащане.
 
Според Атанас Дандаров, член на Управителния съвет на „ЧЕЗ Разпределение", е извършена необходимата подготовка за преминаване към едномесечно отчитане на електроенергията.
 
Уредите ще се засичат от близо 600 инкасатори. Те ще са оборудвани с електронни терминали, които показват историята на предишните показания на всеки един клиент, както и графици за отчитане за всеки един клиент във времето. По този начин от дружеството се надяват да избегнат грешките при ръчното въвеждане.
 
На въпрос как хората ще бъдат сигурни, че са отчетени, Дандаров посочи, че това може да стане, ако случайно присъстват на отчитането. Представителите на дружеството посочиха, че почти всички абонати имат достъп до своите електромери и вариантът е да сравняват това, което сами са видели, и фактурираната енергия.
 
Въпреки предупрежденията на предишния регионален мениджър на ЧЕЗ, че таксите за повторно включване на електроенергията ще бъдат повишени с отпадането на тримесечното отчитане, засега това няма да се случи. Към момента те няма да се променят, посочиха от компанията./Монитор

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.