iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишка следователка поискала 50 хиляди евро, за да спре дело срещу скандален бизнесмен

"Ще разбия Яне Янев!", заявява пред "168 часа" осъденият за източване на ДДС пернишки бизнесмен.
 
"Дойде в Перник през 1996г. Беше див като планински козел. Тогава караше една стара бричка, а на задните седалки постоянно разнасяше плакати на жена си, която твърдеше, че е фолк-певица. Хората пък говореха, че тя е....", разказва пред iPernik.com познат на станалия скандално известен Арбен Хавальов. В Перник се говори, че той често поддържал връзка с Будимир Куйович докато живеел в миньорския град.
 
"Хавальов имаше малък бизнес в Перник. Парите направи обаче по-най сладкия начин, по който цяла България беше разграбена - с измами с ДДС. Работеха заедно с един известен местен компютърджия. Техен "бащица" в сферата на ДДС-арските кражби беше най-големият в този бранш - Мирчо Циганина, който също е сред приближените до Ахмед Доган", коментира познатият на Хавальов за iPernik.com.
 
Роденият в благоевградското село Албаница собственик на ДПС-арския палат  "Каза домини" в Рибарица, беше осъден само преди дни от Пернишкия съд на три години условно с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лв. Скандално ниската присъда, която мнозина твърдят, че е дори под законовия минимум за подобен род престъпления, беше заявено, че няма да бъде обжалвана от Окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов.
 
Така Арбен Хавальов ще бъде глобен с 10 000лв. за това, че само в рамките на 2 месеца през периода юли-септември 2000г е източил  638 761 лв. ДДС. Според обвинителния акт, през 2000 г. той е регистрирал фирмата си ЕТ "РАС - Антон Белев", като е използвал данните от Единния граждански номер /ЕГН/ на софиянеца Явор Стефанов Миланов и данните от гражданския паспорт на Димитър Ангелов Манолов без тяхното знание. Освен това Белев е посочил и несъществуващ адрес за контакт на търговското си дружество и е използвал фалшиви документи, съставени от Райна Асенова Миланова, за да прикрие следите си при източването на пари от бюджета. Водил е счетоводна отчетност с невярно съдържание-декларирал е фиктивни сделки за покупко-продажба на имущество, като е ползвал фалшиви фактури. Прокуратурата е констатирала общо 296 фиктивни сделки, които са описани подробно в обвинителния акт. Предметът на фалшивите сделки, чрез които е източвано ДДС е от продажба на компютърни конфигурации до услуги за смилане на въглища.
 
Арбен има съвсем друга версия по въпроса.  В интервю за "168 часа", той заявява, че в момента е консултант на проекти по програмата за развитие на селските райони и е изоставил бизнес начинанията си. "Палатът на Доган" в Рибарица твърди, че отдавна е прибран от кредитори, а самият той въобще не се познава с лидера на ДПС.
Покрай новите си начинания в консултантския сектор обаче, твърди, че се е сблъскал с истинската корупия. Насърчен от призивите на премиера да се пускат сигнали за нередности, Арбен му написал: „Засякъл съм шайка от мастити строители, които обикалят кметовете. Посочвам фирмата, но няма да кажа общината. „Главболгарстрой" се представя от името на Бойко Борисов. Отиват при кметовете, след като виждат, че консултантите с къртовски труд сме взели поръчката и сме уредили финансиране на общината и тропат по масата: „Абе, тука босът каза - ако не сме ние, няма да има пари." Кметът иска да се влеят пари и ми казва - сори, ти не можеш да ми гарантираш, че като имам договор, реално ще си получа парите. Кандидатствахме на сто места, за да спечелим на три. В момента се притеснявам дали няма да ни изтласкат тези хиени.", оплаква се Хавальов.
 
Пред „168 часа" той категорично заявява, че вече няма имоти, но има цел в живота си - да разбие Яне Янев.
 
Причината е ясна: „Яне Янев и Атанас Атанасов ме нарочиха първо за човек на Доган, после на Иван Драшков и след това ми тръгнаха проклетите. Много е интересно защо ме наричат „домакина на Доган" - чуди се Хавальов и сам си отговаря: „Всичко тръгна от Яне Янев. Аз съм обикновен човек. Изведнъж ме вкараха в коловоз. Първо бяха Костов и Атанасов, но никога не казват, че идва от тях, защото Яне Янев си влезе в ролята и почна ежечасно да говори за тен." Никога двамата с шефа на РЗС не са се виждали на живо. „Мислех го замушморок - категоричен е Хавальов и погледът му става остър. - Бях обикновен бизнесмен, станах известен. Основната причина за това са целенасочените атаки на Янев. Докара ти данъчни проверки, дела, разправии.
 
Лично ще го довърша, по Законов път, но ще го довърша. Захвана ли се с нещо, го изкарвам докрай."
 
Относно решението на Пернишкия съд, Хавальов е убеден: „Делото беше спряно. След като Яне Янев започна атаките, то се активизира."
 
Покрай делото Хавальов твърди, че станал жертва на рекет „Извика ме следователката. На бюрото пред нея имаше вестник със снимка от изложба, която организирах, а наградите връчи президентът Първанов. „Вие, господин Хавальов - казва ми следователката, сте голям човек, има ви сниман с президента."
 
Тя ми поиска 50 хил. евро, но няма да кажа по какъв начин точно.
 
Ако иска, нека да ме съди, каквото иска да прави, имам начин да се подсигуря. Поиска ми 50 хил. евро, за да се разпише друг човек на графологичните експертизи. Така делото щяло да приключи. " Арбен пуснал жалба в ДАНС. „Прецених, че ДАНС е по-конфиденциална структура и има отдел за корупция по горните и средните етажи - разказва той и пали поредната цигара. - Дадох разрешение да те подслушват, всичко беше точно. Не мина и месец, Яне излезе и каза: „Арбен се представя с двойна самоличност." Хората се изплашиха, а можех да ида с белязани пари при следователката."
 
Хавальов е сигурен, че ще го оневинят на делото за ДДС-то. „По делото се яви окръжният прокурор на Перник - казва той и дръпва дълбоко от цигарата. -Щеше да бъде чиста излагация За него, при условие че ми се искаше рекет от 50 хил. евро, да бъда оправдан. Той трябваше да си хвърли тогата."
 
Друг на мястото на Арбен Хавальов би се притеснил от това, че вече е осъден, но на него не му пука. Сега очаква в Апелативния съд да падне и тази присъда.
 
„Това е едно много обикновено дело, има стотици като него, но стана известно - обяснява пред "168 часа" Арбен с присъщата си самоувереност. - Не се страхувам, има още инстанции и колко по-нагоре се изкачваме, разчитам на по-голям професионализъм от прокурори и съдии." Все пак с половин уста признава, че не всичко е розово и безоблачно. „Срещу мен се активизира и още едно дело за икономически неща - казва той. - Беше готово и трето."
 
Тази информация я имам от човек в противниковия лагер на Яне, обяснява осъденият бизнесмен.
 
Въпреки че ледът около него се пропуква, Хавальов се чувства чист като планинска вода. Дори написал писмо до парламентарната комисия по корупция още по времето когато тя се оглавяваше от Яне Янев. В деловодството не му дали входящ номер, защото „жалбите първо ги гледал Яне и после решавал дали да сложи входящ номер - обяснява Арбен. - До ден днешен не съм извикан в комисията по корупция, за да ми зададат въпросите. Сега пак ще отида да те изслушат. Нека ти се отговори дали „Каза Домини" е собственост на Драшков и Доган, има ли категоризация сарай, аз бандит ли съм!"
 
Колкото и да се прави недосегаем, „домакинът на Доган" все пак признава пред вестника: „Не може да си представите какво става, когато срещу теб тръгне държавата. Активизират се прокуратура, данъчни."
 
Хавальов разкрива, че преди два месеца го извикали в СДВР. „Подписах предупредителен протокол да не го доближават - разкрива Арбен. - Казах, че не ми е цел номер едно в живота, но ще го съсипя от дела."

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.