iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Камен Янев - майсторът на маски от Ковачевци

Млад майстор резбар вае уникални ликове от езическата ни сурвакарска обредност. Роден е за ваятел. С любов работи с дървото, търси живота в него, душата му. Затова толкова деликатно и с усет тръгва към новия образ, който ще се роди изпод пръстите му. Дълго се вглежда в парчето дърво, води нечути разговори с него, дири магията, която ще го поведе...
 
30-годишният Камен Янев е сред най-младите в занаята. Завършил е профил "Дърворезба" в художественото училище в радомирското село Дрен. В родното си село Ковачевци има ателие. Казва, че обикновено се затваря в него през нощта. Тогава му остава време да се отдаде на любимия си занаят.
 
В магическата среднощна доба се раждат причудливите му творения, в които младият майстор вплита сърцето си. С негови страховити ликове местни сурвашкари дефилират по фестивали и маскаради, търсят ги ценители на изкуството и на натрадиционното. Камен все търси идеалната маска. Не крие, че още не я е намерил. Затова отново подхваща длетото и започва отначало. Споделя, че невинаги от един пън излиза творение на изкуството. Понякога не се получава. Има моменти, когато рисува с молив идеите си. Често обаче начева направо с длетото. Казва, че един дом е празен без изкуство. Не съди никого за това, че висините на културата отдавна за комерсиализирани. Обществото ни също. Смята, че родените на тази Земя трябва да търсят и пазят човещината у себе си. Затова вярва по Йовковски в Човека и търси божествената искрица в него. Защото под иначе грубата обвивка се крие същество, търсещо и копнеещо за добро. Камен е и поет. Той трудно може да разкрие душата си с думи. Прави това пред белия лист с рими и ваейки магия с ръцете си.
 
Женска фигура, символ на съвършенството, е първото творение, родило се преди години под длетото на младежа. Не един и двама са художниците поставили на пиедестал носителката на човешкия живот. Майсторът споделя, че жената е най-ярката звезда в околния свят, която сърцето му на творец вижда. Тя оживява в пластиките му, в тях тя е редом с цветята, с житните класове, вплетена е в ябълкови плодове, тя е изкусителка, но и майка, нежна и силна, опора и водеща страна, тя е живот и любов.
 
Любимата си творба резбарят е нарекъл "Кръговрат на живота". Изобразил е най-важните моменти от живота на човека, личната му голгота, която често сам си донася. Отляво е изобразена спиралата на живота. В центъра на пластиката майсторът е поставил камъка на живота./Милена Грозданова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.