iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник стана член на асоциацията на градовете - сателити на Европейски столици

Стартира проект «InnoHubs» «Мрежа от градове в агломерацията на Европейските столици по оперативна програма за междурегионално сътрудничество INTERREG C IV.
 
Това е първият проект по тази програма, в който община Перник участва като същият е насочен към насърчаване на малкия и среден бизнес. Условието за участие в него е градовете партньори да се намират в близост до големи европейски столици.
 
През отминалата седмица представители на екипа по проекта са участвали в Нака, Швеция в начална среща на Комуникационния екип. В резултат на доброто представяне на срещата и отличните резултати показани от Перник при подготовката и стартирането на проекта, Управителният комитет на «Мрежа на периферни градове» е приел директно без необходимите задължителни процедури Община Перник за член на организацията «Мрежа на периферни градове».
 
«Мрежа на периферни градове» е основана през 1996 г. В Лисабон през 1997 г. е приет Устав от транснационалните партньори и Европейската комисия. Партньорите се обединяват за обмяна на знания, идеи и опит за иницииране и участване в общи проекти и дейности.
 
По този начин пред Община Перник се отварят нови възможности за съвместна работа с Европейски програми, както и директни контакти с градовете от мрежата в областта на икономиката, политиката, културата и спорта.
 
Бюджетът на настоящия проект е 121 хиляди евро. По него са предвидени да се обменят добри практики между градовете-участници, да се издаде наръчник, да се анализира опита на шведите в сферата на иновациите.
 
Партьори по проекта са:
 
1. Община Нака - Швеция 2. Община Гетафале, Иновационен център Гетафале - Испания 3. Община Беларуп - Дания 4. Община Норт Даун - Северна Ирландия 5. Община Лоурес - Португалия 6. Община Перник - България
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.