iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сурва и децата

Сурва и децата

Всяка година маскарадният фестивал Сурва привлича като участници все повече и повече деца.
 
Тази година рекордът удари едно 4-месечно бебе от пернишкото село Ярджиловци. На дефилето на групата пред журито бебето го нямаше, но на 13 януари, предрешено подходящо, учасвало в празника в селото. То беше гост и на предаването на телевизия „Скат", посветено на „Сурва 2010" , заедно с кмета Расица Янакиева.
 
Отличие от ФЕКГ получи 11-месечният Димитър от Богдановдол. Той също има натрупан опит като сурвакар. Беше на празника в селото вечерта на 13 януари. Участваше и в групата, представила се пред фестивалното жури.
 
С маска по празниците беше и момченце, настанено за отглеждане при приемна майка. С огромно вълнение то участваше в празниците за Сурва в детската градина. С костюм се разхождаше из града и по време на фестивала.
 
Не правят изключение и момиченцата. Марая е само на 14 месеца. С татко си Емил и с големия си брат Мартин тя стоически понесе тежкото изпитание да участва в спектакъла на големите от групата на Елов дол.
 
2-годишният Васко от село Банище беше толкова важен в костюма на сурвакар, че даже, не чуваше какво му казва мама.
 
Дойдоха и двама 9-годишни участници от Хърватска с еднакви име и фамилия, без да са роднини.
 
Агенцията за закрила на детето зорко следи участието на децата в проявата, затова организаторите изискват за всяко дете участник декларации с подписите на родителите.
 
Жалко е, че не се прави статистика и не знаем какъв е общия брой на децата, участвали във фестивала. Сигурно е само, че макар и уморени и понатоварени от емоцията, те запазват спомен за цял живот и понасят щафетата на традицията.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.