iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Звезден репортер пита за Европейския университет, два въпроса неотговорени

Превъплотен в ролята на "звезден репортер" на Нова телевизия, актьорът певец Стефан Вълдобрев отново припомни темата за Европейския политехнически университет в понеделник вечер. В края на централната новинарска емисия Вълдобрев се вживява напълно в тематиката и интервюира проф. Михаил Константинов за висшето училище, което през есента ще доведе студенти в Перник.
 
Интервюто беше богато гарнирано с кадри от бъдещата сграда на ЕПУ - скелета на сградата, замислена като хирургически блок и бъдещото общежитие при гарата. Известният експерт по избори обясни специалностите в областта на строителството, които ще се преподават и отново използва възможността да похвали проекта. Той обясни, че приемът ще бъде на принципа на широката фуния - всеки може да се запише, но малко ще могат да завършат, заради високите изисквания към подготовката.
Колкото и да се говори за бъдещия университет в Перник два въпроса остават неотговорени. Проф. Константинов повдигна завесата по единия. Таксите ще бъдат високи, но на практика отличниците няма да плащат заради предвидените за тях стимули, каза професорът, който отскоро е в екипа на проекта. Конкретна сума така и не се споменава, въпреки че за бъдещите студенти в ЕПУ това е един от най-важните въпроси. От екипа обещават и стипендии, а за студентите с българско потекло от други страни по света се обмисляла специална политика.
 
Никой не казва засега и къде ще могат да работят завършилите ЕПУ. Правителството или по-точно премиерът Бойко Борисов застана зад проекта, но не казва каква политика по заетостта на младите специалисти предвижда кабинетът. Безработицата нараства. Упорито се лансира намерението да се вдига възрастта за пенсиониране, което значи, че специалистите ще остават на работните си места по-дълго. Кризата води към фалит фирмите, а преструктуриране на индустрията не се задава.
 
Остава единствената надежда  освен университет, в Перник да има и Индустриална зона, както се предвижда, за да поеме поне част от завършилите пернишката европейска политехника.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.