iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вековен ясен предава лечебната сила на св. Пантелеймон

Вековен ясен предава лечебната сила на св. Пантелеймон

Бездетни и болни нощуват край чудодейно дърво
 
Лечебен ясен цери перничани. Вековното дърво предава целебната сила на св. Пантелеймон. Чудатото дърво е вградено в основите на малък храм, наречен на името на светията и съграден на мястото на православен манастир.
 
Света обител, която е в близост до Белодробната болница в Перник, е съществувала още от ранното средновековие. С целебната сила на многолетния ясен, борят болести и черпят енергия хиляди перничани и гости на града. Често да се докоснат до дървото прииждат и от другаде.
 
С просто око, върху вековния ствол, могат да се видят образования, наподобяващи анатомични органи. Ако човек има проблеми със ставите или костите спокойно може да седне на мястото, наподобяващо долни крайници. Виждат се женски и мъжки полови органи, а по-нагоре се забелязват очертанията на човешко ухо и на мозък, до който се е докосвал сергей Станишев.
 
Кората е изобразила и женска утроба и не едно и две бездетни семейства са се облягали на ясена, с надеждата да заченат.
 
По-нависоко в ствола има ниша, където хората твръдят, че е образът на Света Богородица.
 
Почти няма човек, който да не е минал покрай лечебницата и да не се е докоснал до дървото. Усещанията са различни, твърдят хората. Някои чувстват успокоение, други- промушвания в някои части на тялото, сякаш по него преминава електричество, трети говорят за странни завихряния дълбоко в тях, разказват санитарките от Белодробната болница.
 
Снежанка Тодорова, която от осем години се грижи за църквата, когато за първи път влязла в храма почувствала успокоение и лекота. Оттогава все е там. Много от болежките и проблемите, които имала, отшумели. Същото се случило и с мъжа й Кирил, който на драго сърце й помага за храма.
 
В храма идват много от пациентите и даже официалните гости на Белодробната болница. Най-много хора обаче се събират на храмовия празник на 27 юли по стар стил. Тогава църквата почита св. Пантелеймон, който се смята за покровител на лекарите и акушерите. Вечерта на 26 срещу 27-ми дворът на църквата се пълни с хора, дошли да пренощуват на лечебното място.
Перничани са убедени, че неслучайно ясенът, израснал на това място, лекува. Плътно прилепнал към лявата стена на храма, точно до олтара, вълшебното дърво сякаш черпи сила и енергия от там. Не е нужно да си вярващ, за да го почувстваш. Защото дори и най-големите скептици признават, че си тръгват от тук с повече тонус и по-малко умора.
 
На свещеното място, където сега расте ясенът, някога е имало манастир. Той бил построен в далечната 926 година и се смята за една от най-старите християнски обители в региона. През 10 век в него живеели 20 монаси. Манастирът е опожарен през 1393 година, когато турците влизат в Перник. През 1866 година храмът е възтановен, а през 1906 година е построена и новата сграда на черквата. В наши дни неверници я ограбили, като оставили недокосната само част от олтара. Църквата възкръсва за нов живот с помощта на дарители. Постепено по стените й се появяват икони, които миряни подаряват за храма. Ръководството на Белодробната болница пък, помогнало да се пусне електричеството.
 
Вълшебни дървета растат и край още две села в региона. На километър от брезнишкото Извор се извисява многовековен дъб, за чиято лечебна сила също се носят легенди. Хора с прекарани инфаркти и със заболявания на белите дробове, твърдят, че се чувствали много по-добре, след като са докосвали дървото са пили вода от светения извор до него. Чудодеен дъб расте и в полите на Витоша, край село Боснек. Старите хора разказват, че дървото е извор на мъдрост. Някога във всеки манастир или църква е имало дървета- оброци. Смятали са ги за свещенни.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.