iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пазителят на свещения параклис - Бай Милчо: Тук стават чудеса!

Пазителят на свещения параклис - Бай Милчо: Тук стават чудеса!

Бай Милчо от Трън пази чудотворен параклис
 
"За параклиса ли идвате? Тръгвам веднага", казва Милчо Витомиров. 71-годишният мъж зарязва обяда си недояден, грабва ключовете и се запътва към светото място.
 
От десетилетия той и жена му Спаска пазят чудния скален параклис "Света Петка" над Трън. Бай Милчо като младо момченце изкачва на един дъх стотината стръмни стълби до светата обител и отваря тежката порта.
 
"Всеки ден по няколко пъти се качвам до параклиса. Идват от цяла България много хора, които искат да го видят и да се поклонят на света Петка. Повечето са вярващи, пристигат с мъката си и търсят изцеление. Има и туристи, които просто искат да видят как така този параклис е издълбан в скалите", обяснява бай Милчо.
 
Точно преди година храмът бе обявен от Държавната агенция по туризъм и Камарата на строителите за едно от трите най-красиви и малко известни места в България. Оттогава поклонниците се увеличили двойно. Понякога по 2-3 автобуса от различни краища на България пристигали през уикендите.
 
"И десет пъти на ден да трябва да катеря стълбите до параклиса, ще го правя. Не ми пречи. Обрекъл съм се на него. С жена ми цял живот се грижим за параклиса. Нощем също се качвам понякога, зависи кога дойдат посетители. Цял град знае къде живея. Когато е събота или неделя, или пък късно вечер, хората се притесняват и извиняват, но ги успокоявам, че за мене е удоволствие да виждам повече поклонници", пали се трънчанинът.
 
Животът на Милчо Витомиров минава покрай параклиса. Дори къщата му се намира в подножието на храма. Пари за всеотдайната си работа той не получава и не иска. Обижда се, ако му поднесеш левчета. Дарове могат да се оставят само пред иконите на света Петка, но после се раздават на социално слабите.
 
Скалният параклис пази Трън от десет века, разказва като истински гид Милчо Витомиров. Историци го смятат за най-святото място в Пернишка област, защото в него е живяла една от най-тачените български светици - света Петка.
 
Легендата
Светицата се заселила в пещерата над Трън през X век, след като дълго бягала от преследвачи. Те я гонили, защото проповядвала християнството. Хляб и диви плодове - с това се хранела светицата. Дълго обаче се чудела защо като пече хлябът, димът не се задържа в пещерата. Така открила изход от скалата към най-високата точка над днешния Трън. Един ден си омесила питка. Тъкмо отчупила първия залък, и чула тропот от конски копита. Разбрала, че това са преследвачите й, света Петка избягала през тайния вход. Когато неверниците влезли в пещерата, понечили да си откъснат от прясно опечения хляб, но тутакси питката се вкаменила. От този случай пещерата се превърнала в параклис на името на света Петка. Това е легендата, която разказва с плам Милчо Витомиров. Трън е приел светицата за своя покровителка и на нейния ден - 14 октомври, отбелязва своя празник.
 
Сълзите на света Петка имат лечебна сила, вярват трънчани. Те капят близо до тайния изход. Бай Милчо ги събира в шишенца и ги раздава на хората да пръскат за здраве домовете си и да мият лицата си. На много хора, казва той, чудотворните сълзи помогнали.
 
Изцелени
Наскоро дошло момче, страдащо от кожна болест. Майка му много плакала пред бай Милчо. Казвала, че много лекари обиколила, но никъде изцеление не намерила. Така дошла в параклиса. Момчето пипало скалите, където текат сълзите. Измило лицето си. Взело и за дома шишенце със сълзи. Само след няколко дни се върнало с майка си щастливо. От болестта му нямало и помен.
 
"Свидетел съм на още две чудеса в параклиса. Хората намериха изцеление тук", казва бай Милчо.
 
Преди три месеца пристигнало семейство на посещение в параклиса. Както се качвала по стръмните стълби, така жената изведнъж спряла и започнала да плаче. "Страх ме е от височината, не мога повече, ще падна", казала тя. Ни напред, ни назад. Мъжът й и други поклонници едва успели да я качат в храма. Трепереща, тя се поклонила пред иконите на света Петка, които са навсякъде по скалните стени. Когато си тръгнала, излязла на стълбите и започнала бързо да слиза. Чак тогава се усетила, че не изпитва никакъв страх от височината.
 
Три години по-рано пък възрастна жена на смъртен одър оживяла. "Беше много болна, едва говореше. Синът й и дъщеря й я донесоха на ръце до параклиса. Жената месеци се лекувала, но здравето й се влошавало все повече. Чула за параклиса над Трън и поискала да пренощува там. Децата й със страх я оставили. На следващия ден жената можела да върви сама. "Беше чудо. Ако не го бях видял с очите си, нямаше да го повярвам. А жената плачеше от щастие", спомня си Милчо Витомиров.
 
Вкаменената питка на света Петка била намерена от трънчани преди години и внесена на централно място в параклиса. Около нея са наредени икони и свещници. "Всяка година жена ми и нейната приятелка Генка месят такава питка. Много им беше трудно да се справят с шарките. Но сега вече се научиха. На 14 октомври раздаваме на хората от нея за здраве", казва бай Милчо.
 
Съпругата на Милчо обаче се разболяла преди време и грижата за параклиса поел той. Сега единствените му молитви в храма са за Спаска - по-бързо да оздравее и да продължи да се грижи за светото място и да посреща поклонниците му.
 
Кметът на Трън Станислав Николов взел решение да монтира ефектно осветление край параклиса, така че нощно време хората да го виждат отдалече. Да виждат и кръста, поставен на мястото, където света Петка излязла, бягайки от своите преследвачи преди десет века.
 
Източник: Вестник "Труд"
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.