iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Апостола

Кой и кога е нарекъл Васил Левски "Апостола", знае ли някой? И дали това е важно или е по-важно да знаем кого точно наричаме „апостол". Не е ли по-важно всяка година на 19 февруари да осъзнаваме, че Левски е просиял с живота и делата си и живее в съзнанието на всеки българин като светия.
 
Често се чуват гласове Апостола да бъде канонизиран. Това даже а беше сторено, та макар и от т.нар. алтернативен Синод.
 
И до днес много хора неволно определят честванията на 19 февруари като празник.
 
Фактът, че денят на неговата смърт се "празнува" като успение на просиял човек е показателно.
 
За делата му е написано много. Левски е обикалял и из пернишкия край. Пазят се спомени и документи, че е бил в Мошино, в Драгичево, в радомирското село Извор. Разказва се даже, че идвал и в самото село Перник, но като влязал в кръчмата на Пуряците някой му зашил шамар.
 
Преди няколко години Симеон Мильов, директор на Регионалния исторически музей в Перник, публикува статия за комитетите в Радомирско. В изследване на покойния вече учител от Кладница Цено Иванов за манастира „Св. Николай" край селото се споменава, че светата обител е посещавана от Апостола, за да се основе таен революционен комитет. С Левски били членове на комитети от селата Кралев дол, Църква и Тодорин Йовчев от Кладница. За жалост статиите и книгите за идването на Левски в Пернишкия край не са особено популярни, но си заслужава по-сериозно изследване, защото Левски е и си остава единственият национален герой на България, по когото не е хвърляна кал.
 
Дали достатъчно искрено и на този ден свеждаме глави за почит пред паметта и дали  се учим от заветите му?!
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.