iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Иво Чифлички: Силата ми е, че няма от какво да се срамувам

Иво Чифлички: Силата ми е, че няма от какво да се срамувам

С каква биография заемаш лидерския пост в учреденото отново младежко НДСВ?
- И когато съм се явявал на интервю за работа във фирма или в държавна институция, и за поста в партията сиви-то ми е едно и също. В смисъл фактите са едни и същи. Включва и това, че едно време съм създал младежко НДСВ, събрал съм екип, след това създадох сдружение „Перник в Европа".
 
А кое е силата в твоята биография?- Мисля, че съм силен с това, че няма от какво да се срамувам. През четирите години участие на НДСВ в Тройната коалиция имаше много сътресения, обществени омрази към мойта организация, но нито за миг от нищо не съм се срамувал и нищо не съм скрил и не съм оставял на заден план.
Смяташ ли, че и за перничани вече си излязъл от сянката на татко ти - популярния сценограф на пернишкия театър Стоян Чифлички - Танани?- Не мисля, че съм в неговата сянка. Аз винаги съм бил синът на Танани, но винаги съм бил и себе си. Изявявал съм се сам в обществения живот. На пет и половина годинки за пръв път участвах в театрана постановка. В пиесата на Христо Бойчев „Районана болница", която за времето си беше доста провокативна - сериозна комедия с много ирония към тогавашния режим и среда на живот. Още като малък в училище имах публикации във вестниците. А живота на стария Чифлички е театъра. Той екстровертна личност, което и аз съм наследил - готов съм за приятели да дам много. И е абсолютно искрен. На него това му е животът. Това е неговата личност. Когото да питате в Перник, който познава Танани, ще го идентифицира с театъра.
 
Какво си научил от него? - Девизът на стария Чифлички е, всяка жаба трябва да си знае гьола и мястото в гьола. Той много добре спазва този прнцип и е от хората, които държат на йерахията в обществото.
 
А твоя девиз какъв е? - Моят девиз е „По добре на хората в устата, отколкото в краката". Писал съм го по форумите. Имам още едно мото, но не винаги е приложимо и може да се разбира погрешно. То е „Второто място е първо място за неудачници и за губещите", но е вярно само за някои ситуации.
Покрай избора ти за председател на МНДСВ беше припомнена една случка от детствотото ти. Каква е тази история?
- През 1992г. създадоха дружество на пернишките монархисти, казваше се „Кракра Пернишки". Учредителното събрание беше в залата на музея. Това е монархическото дружество, което се оглавяваше от Христо Куртев. В Перник за председател беше избран Краси Златанов. Та тогава майка ми и баща ми бяха на това събрание, а аз бях с тях навсякъде. И тогава там се качих на един стол и не помня дали по мое желание или някой ми беше подсказал, но запях „Шуми Марица". Така станах най-младият член на политическо движение тогава - на 9 години съм бил.
 
А откъде знаеше тази песен?- Чифлички ме учеше на такива песни. Пял съм и „Край Босфора"на рождения ден на дядо ми, който беше убеден комунист.
И каква беше връзката ти с монархическото дружество?- Всъщност тогава аз се идентифицирах с това движение. Ходех с тях на Рилския манастир - известно е, че се правят панахиди на годишнината от смъртта на цар Борис ІІІ. По едно време дори бях барман и сервитьор в монархическия клуб. Бях 16 годишен, ученик.
От тогава ли е уважението ти към Царя?- Не съм бил много запознат с подробности около Царя. Той още не беше идвал тогава в България. След 2001г. като се върна и като започна работа неговото правителство, тогава с по-голям интерес започнах да се интересувам от него и от политиката му. Не съм крил и съм го казвал и на мои колеги от НДСВ, че аз 2001г за първи път имах право да гласувам и гласувах за СДС. При идването му не съм гласувал за него, просто защото си мислех, че това е някакъв изкуствено създаден идеал, хората търсят месия, без да са сигурни, че ще дойде човек квалитетен с необходиминте познания, с необходимата култура и необхидимото познаване на спецификата тука в България.
 
Гласувал си за СДС, а сега си лидер на МНДСВ?- Аз тогава бях на 18 години, току що бях придобил правато да гласувам. Първо на кметски избори, когато в Перник се състезаваха Андреев и Гоцев. И не криех, че съм гласувал за СДС - тогава така съм мислел. И въпреки това, после съм се убедил, че това, което прави като политика НДСВ - това е, коетно ми харесва. Но след като се срина доверието към НДСВ, много хора се оттеглиха и се присламчиха на други места, към други партии.
Ти защо не го направи? - Такива хора, които влизат в политиката, за да я използват за трамплин (не го казвам в лошия смисъл), във всяка партия има т. нар. поитически к..ви. През 2005г. веднага след изборите някои станаха членове на БСП. В Перник имаше шеф на регионално звено, който от националното ръководство, от контролния съвет на НДСВ, без изобщо да уведоми ръководтвото, стана член на БСП. Има и такива, които са достатъчно големи личности, че да могат да лавират от партия в партия, които по-тредно се изчерпват. Въпреки, че политиката е среда, която много бързо изчерпва хората.
Но сегашния премиер го направи - нали и Бойко Борисов през 2005г. беше водач на листа на НДСВ?- Ако Бойко Борисов беше останал в НДСВ, щеше да започне да се изчерпва като личност. Той щеше да започне да поема от негативизма към НДСВ. Още повече, много хора искрено мразят НДСВ заради тройната коалиция. Въпреки че ако питаш някой бивш избирател на НДСВ чисто политически за какво трябва да се мрази НДСВ няма да може да даде мотивиран отговор. Но отоговора им ще бъде заради това, че се даде на турци и на комунисти власт. Аз лично мога да кажа много доводи защо беше тая коалиция. Но трудно можеш да убедиш средния избирател, който е гласувал за алтернатива на БСП и изведнъж тя отива да управлявя с БСП. От пернишката младежка организация сме писали писма как едва ли не ще се откажем ако НДСВ не напусне коалицията. Обяснявахме, че ни е трудно да убеждаваме, че тая партия е някаъв вид алтернатива на това управение БСП-ДПС. Но сега като се замислям си давам ясна сметка, че ние сме били сериозен коректив на това, което можеха да направят тия две партии, ако управляваха сами. Най-малкото - нямаше министерство управлявано от НДСВ със спрени еврофондове.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.