iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Закриват регионалните звена за квалификация на учителите

Националният педагогически център и регионалните му звена ще бъдат закрити. Това потвърди в Перник министърът на образованието Сергей Игнатов. Решение за това беше взето още от предишното ръководство на просветното министерство. Имаше и заповед на предешния министър. Неизвестността пред педагогическите центръве е от около година. Министърът обясни в Перник, че специалистите от Центъра и от регионалните поделения вече са получили предизвестия, а някои от тях и обезщетения. Той уточни, че базата и имуществото им ще се предоговаря с общините. По думите темата е била повдигана и в парламента, но обяснението му не беше много ясно. Най-малкото, защото обособените Регионални педагогически центрове разполагат с модерни технически средство в помощ на квалификацията на учителите, които са закупувани със средства на образователното министерство.
 
В същото време министър Игнатов призна, че квалификацията на учителите е от изключителна важност. Той припомни, че за тази цел през 2010г. са предвидени 1,9 милиона лева. По думите му за целта имало структури, но нямало достатъчно кадри, които да подпомагат усъвършенстването на подготовката на педагогическите кадри. От казаното от просветния министър стана ясно, че квалификацията на учителите ще се съсредоточи в базата на министерството в Банкя, а по места организационно ще бъде натоварен някой от експертите от регионалните инспекторати.
 
Педагогическата квалификация ще бъде на всички нива и ще обхване и преподавателите във ВУЗ-овете, каза още министърът. Специално внимание ще се обърне на практиките и стажовете при педагогическото образование.По думите му на пръсти се броят дори и хората във ВУЗ, които могат да преподават по интерактивен начин. Той очерта като проблем това, че децата се учат да възпроизвеждат, вместо на по-активно изразяване.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.