iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Министри се маскират в Перник

Странно събитие записа в историята си Перник през седмицата преди 1-ви март. Вицепемиер, министър и депутати от управляващата партия се стекоха в града за карнавал, организиран от езикова гимназия. Някои от тях даже се маскираха.
Въпросът защо се случва това и на какво се дължи вниманието към въпростното престижно училище щеше да увисне, ако в същия ден не се появи информация, че през другата седмица екип в подобен състав ще се изсипе в Благоевград.
Явно след съобщенията, че одобрението към правителството на Бойко Борисов е намаляло, ГЕРБ предприема срещи с електората, за да популяризира добрите новини, които иначе потъват между филмовите заглавия на полицейските операции и превръщащите се в дъвки имена на Боби Цанков, Румяна Желева, Алексей Петров. Иначе перничани няма как да си обяснят защо министрите не дойдоха на Сурва, направила Перник карнавална столица на Европа, а се изсипват на училищен маскарад, организиран по някакъв немски тертип по време на Великите пости.
PR-акцията беше измислена по някаква странна логика. Младежите от езиковата гимназия или ръководството й обявиха, че превръщащият се в традиционен маскен бал тази година се посвещава на каузата за възстановяване на опожарената театрална зала в Перник. Доколкото се разбра, подкрепата се изразява в това,че учениците и учителите, които са маскирани, за един ден ще се правят на артисти. Вероятно тези, които бяха без костюми, е трябвало да са публиката. Интересно от коя група трябваше да са политиците и управниците...
 
Министърът на образованието Сергей Игнатов беше обявен за патрон на „мероприятието". Няма лошо, но той го разбра едва на свиканата пресконференция. Тя беше посветена на организираното празненство, но министърът говори близо час по въпроси, свързани с образованието. Добрата новина беше, че правителството е гласувало частния проект за Европейски политехнически университет в Перник и го внася за одобрение в парламента. Другите теми бяха свързани с добри намерения за промяна на законите и реформа на образователната система. Наложи се извод, че просветният министър трудно ще надскочи сянката си на университетски преподавател и ректор на частен увичерситет и не би могъл да предложи по-широка визия за организацията и бъдещето на образованието в България. Моделите на обучение от 20-те и 30-те години на миналия век не му харесват и на него. Но в същото време като виден египтолог предложи религия да се учи по модела на Александрийското огласително училище,което според преданието било основано от от св. апостол и евангелист Марк в първите векове след Христа.
Патрон на маскарада беше и депутатката Ирена Соколова. Тя обаче знаеше това предварително и обясни, че е приела, за да позитивира желанието на младежите, което било много важно да се прави.
 
Най в час трябва да беше вицепревиерът Дянков. Важни дела в качеството му на заместващ премиера на кормилото на държавата му попречиха да се включи в пресконференцията. Дойде направо на карнавала. Затвори се за кратко с кмета на Перник, а после скочи на сцената пред маскираните деца, за да потвърди обещаното от Бойко Борисов, че правителството ще плати ремонта на изгорялата театрална зала. Повече и не говори, защото изглежда, че все пак не му липсва такт.
Кой, как и защо е решил да оцвети шаренията на училищния маскен бал и с политици от най-високо ниво   не е много важно. Но поне трябваше да обясни замисъла. Сега да се надяваме, че няма да стане мода министри да присъстват на всяко школско тържество, за да скъсяват дистанцията между управници и управлявани, защото противното би означавало, че живеем „в тежко и закостеняло патриархално общество", както се изрази министър Игнатов.
Какво може да се очаква от маскирани управници може само да предполагаме, но ако посредствеността се превръща в норма - не може да се очаква нищо добро.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.