iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Читалищни дейци умуват над нови предизвикателства

Инж. Иво Петров откри днес работната среща "Народните читалища през 2010 г. - предизвикателства", която се проведе в Малкия салон на Двореца на културата.
 
На нея бяха разисквани промените в нормативната среда, в която работят читалищата и отговорностите, които поставя пред тях. "Проблемите и трудностите в оцеляването на българските читалища са ми добре познати", сподели Иво Петров. Много са съвременните предизвикателства пред тези културни институти, но те трябва да се развиват с времето и да привличат младите хора. Губернаторът сподели готовността си да подаде ръка и при нужда да съдейства на народните читалища от областта.
 
На днешната среща с читалищните дейци, инж. Иво Петров съобщи за организирането на 10-то юбилейно издание на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, което ще се проведе от 6-ти до 8-ми август тази година. Първият етап в неговата организация включва провеждането на 28 регионални прегледа и се организира с участието на общините, читалищата, училищата, музейните работници, фолклористите. През изминалата година общините са организирали събори на общинско ниво.
 
Съгласно утвърдения статут на Десетия юбилеен събор препоръчвам на общините да подкрепят участниците, определени на Регионалните прегледи, за да представим с достойнство богатството на фолклора на област Перник, заяви Иво Петров.
 
Областният управител честити на всички 1-март - деня на самодееца и им пожела здраве и успешна работа.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.