iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кръстосани здравни проверки вървят и в пернишките болници

Кръстосаните проверки, които текат в лечебните заведения в страната вече обхващат и пернишките здравни заведения - стана ясно на областния съвет по здравеопазване. В пернишката РЗОК има експерти от шуменския РЦЗ и НЗОК . Двама експерти от РЦЗ Перник пък проверяват великотърновската районната здравно осигурителна каса. След три месеца ще се правят контролни проверки и експертите ще бъдат на други места. Експертите, които правят проверките не познават никого от съответната районна здравна каса, поясни директора на регионалния център по здравеопазване д-р Антоанета Григорова.
 
От своя страна шефката на пернишката болница "Рахила Ангелова" д-р Вяра Церовска разказа за начина на провеждане на проверките в отделенията на здравното заведения и допълни че се очаква днес да бъде готов протокола с резултата от тях. Няма поводи за притеснения, всички знаят че отделенията са пълни, има правилници, допълни тя.На редовната сбирка вчера беше подадена информация и относно това, какво е излязло за миналия месец в Държавен вестник, както и за регулярните писма със съответните разпоредби от страна на министерството на здравеопазването. Стана ясно и че са утвърдени четири нови медицински стандарта .В нарочно писмо е засегната и променящата се епидемиологична обстановка по отношение на свински грип, получено е и писмо за критериите на които да отговарят лечебните заведения крайни получатели на лекарствени продукти - по наредба 34. Това пряко засяга аптеката на МБАЛ Рахила Ангелова и Белодробната болница.
 
По отношение на епидемиологичната обстановка във връзка с морбили, има заповед на министъра на здравеопазването за извънредна имунизация, поясни д-р Стела Димитрова от РИОКОЗ Перник. Ваксините вече са получени в града, в РИОКОЗ има данни от общопрактикуващите лекари относно неимунизираните пациенти. От вчера е започнало раздаването на ваксината. Първо извънредната имунизация ще се извършва в лабораторията за първична медицинска помощ в РИОКОЗ , като ще се разкрият и допълнителни имунизационни пунктове - в БКС в кв. Калкас и в клуба в Рудничар, където преди време е имало лекарски кабинет и в град Радомир. В останалите населени места при възникване на необходимост ще се използва базата на самите джипита или на спешните центрове.
 
В началото на следващата седмица пък ще започне подготовката за ваксинирането с ваксината срещу свински грип. Там организацията ще е друга - тъй като ваксината е в десет дози и тя може да се използва три часа - след това трябва да се унищожи.
 
На вчерашния областен съвет всички присъстващи бяха единодушни, че съществува голям проблем с ограничения лимит на направления. Лекарите трябва да правят различни акробатики за да успеят да се оправят в цялата ситуация, проблем е това, че всичко ще рефлектира върху пациентите, които имат право да настояват за определени прегледи и изследвания./ Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.