iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Здравната каса бави парите на лекарите за януари

Лекарите още не са получили парите си за януари, обяви бившият заместник-министър на здравеопазването Емил Райнов на пленума на БСП. „Червеният" дебат за здравната реформа стигна до извода, че фикс идеите на Симеон Дянков да крепи дефицита с цената на всичко, са в основата на проблемите в здравеопазването.
 
Парите на лекарите за януари още не са преведени и това вероятно ще стане през март. Последният срок за изплащането им е краят на февруари. Дължимите средства на болници, джипита и специалисти закъсняват още от ноември.
 
Това обяви бившият заместник-министър на здравеопазването в кабинета на тройната коалиция д-р Емил Райнов на пленум на БСП. Райнов, който сега е председател на Съвета по здравеопазване към Националния съвет на БСП, обвини за забавените плащания и проблемите в здравеопазването новата власт. Според Райнов в края на миналата годината държавните болници са получили почти на 100% парите, а общинските - между 50-60% от изработеното. Така част от общинските болници ще фалират принудително.
 
Според социалистите финансовото министерство не е извършило трансфера към Здравната каса в края на м.г., зад който се криели вноските за социално слаби, ученици и държавни служители. За тези гафове от БСП обвиниха лично финансист №1 Симеон Дянков.
 
Може би в центъра на системата застава финансовият министър с неговите фикс идеи да крепи дефицита с цената на всичко, дори и с цената на здравето на българските граждани, заяви Райнов. На пленума си червените настояха, ГЕРБ да прекрати умишления фалит на болниците.
 
В момента в България има безпрецедентен случай - хората започват да се делят на две групи - тези, които живеят в големите градове и имат достъп до здравни грижи, и останалите, които живеят в малките градове и имат затруднен достъп или липса на достъп до здравни услуги, допълни Райнов.
 
От БСП видяха и сливане на законодателната и изпълнителната власт при новото правителство. За пример бе посочен здравният министър Божидар Нанев, който говорел от името на здравната каса, а председателят на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов говорел вместо Нанев./bnews
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.