iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Габровдол обяви бойкот на фестивала. Скъса си грамотата

Сурвакарската група на земенското село Габров дол се отказва от бъдещи участия в маскарадния фестивал в Перник. Повод за своеобразния бойкот стана проведеното в петък официално връчване на наградите от проявата. Групата на Габров дол спечели отличието на публиката, като призьор в смс-гласуването. Освен зрителската оценка, габровдолци трябваше да получат и премия от 500 лева.
 
Поради техническа грешка, каквато я определиха организаторите на награждаването от Културно-информационния център, в петък представителната група на Габров дол така и не получи наградата. След двете първи места, втората по стойност награда е именно тази на публиката, каза водачът на групата Милчо Петров. Категорични сме, че повече няма да участваме във фестивала, заради демонстрираното неуважение. Ако някой иска да ни гледа, да заповяда на 13 и 14 януари в селото, допълни Петров. Като част от протеста, разгневените сурвакари дори скъсаха дадената им грамота от журито, видя репортер на "Градски вестник".
 
По думите на Петров, и с тази премия, както и миналогодишната парична награда от фестивала, групата щеше да подпомогне Дом "Майка и дете" в Перник.
 
Габровдолци имат една от най-атрактивните и многобройни сурвакарски групи в Пернишко. За да представят местните традиции, те са пътували и до Тайван - Азия, Мармарис, а миналата година представиха за първи път България на карнавала в ирландската столица Дъблин. Дефилирали са с по 3-4-метровите си ликове в много европейски и балкански градове, както и в престижния карнавал в Ница./ Градски
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.