iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ярджиловци инвестира наградата от "Сурва" в детска площадка, храм или футболен отбор

На специална церемония в петък в Двореца на културата, кметът на Перник Росица Янакиева връчи наградите на отличените маскарадни групи за успешното им представяне по време на 19-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва 2010". Перник за пореден път показа, че маскарадната традиция и фестивала са магия. Магия и заради това, че да бъдеш сурвакар е въпрос на чест, каза Янакиева в залата.
 
Това е наследено и генетично заложено чувство, което ни кара да пазим и да предаваме традицията. Европа ни приема със специфичните ни особености и няма нищо по-емблематично от културата и традициите на народа ни. За това ви благодаря, обърна се към наградените кметът.
 
Двете големи награди - за сурвакарска и кукерска група, по преценката на журито отидоха при групата на пернишкото село Ярджиловци и на село Турия - община Павел баня. Призовите отличия имат и премии от по 2 000 лева, които бяха връчени на водачите на групите.
 
Наградата ме прави щастлив, защото аз самият съм участник в първия фестивал в Перник, каза кметът на Ярджиловци и дългогодишен болюбашия на групата Григор Христов. Това е шестото призово място за ярджиловската група, като два пъти съм приемал златото като болюбашия и два пъти - като кмет на селото. Премията ще отиде за доброто на Ярджиловци, като предстои събрание, на което сурвакарите ще кажат къде да се вложат парите. Едното предложение е за довършването на параклиса "Свети Никола" в местността "Осломе", втората идея е да се подпомогне футболния отбор, който е на първо място, но във финансова криза и третото предложение е средствата да се вложат в изграждането на детска площадка.
 
237 ярджиловчани участваха като сурвакари в тазгодишния фестивал. В селския празник "Сурва" ежегодно участват над 300 маскирани. Сурвакарският празник е нашата сила и религия, допълни кметът за "Градски вестник".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.