iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани дишат силно запрашен въздух

В почти цяла България замърсяването на въздуха с прах превишава нормите. Проблемът не е инцидентен, а целогодишен.
 
Това заяви тази сутрин по БНР шефът на дирекция "Опазване чистотата на въздуха" в екоминистерството Иван Ангелов.
 
София и Пловдив са сред градовете, в които запрашаването е най-значително, а в Перник превишението на нормите е над два пъти.
 
Данните са от измерванията с автоматичните станции на Министерството на околната среда.
 
Основните източници на замърсяване с прахови частици у нас са енергетиката, промишлеността, различните строителни и ремонтни дейности.
 
В Перник, например, най-често източник на проблема е ТЕЦ-"Република". Върху качеството на въздуха влияят и битовото отопление - особено през зимния сезон, и особено транспортът и хигиената на пътната инфраструктура.
 
Според експерта по едни или други причини, вкл. икономически, общините подценяват проблемите с качеството на въздуха и в много случаи изпълняват формално ангажиментите си в тази сфера.
 
Според миналогодишно изследване българите дишат най-мръсния въздух в Европа - всеки издишвал над 55 микрограма от канцерогенните фини прахови частици на година, а перничани са сред лидерите в страната. Международна организация обяви преди време Перник за най-замърсеният град в Европа.
 
Научни изследвания алармират, че качеството на въздуха причинява безплодие и влияе върху размера на бебетата. Дребните частици, отделяни от ауспусите на колите, имат способността да се настаняват в белите дробове, като някои от тях проникват надълбоко и водят до сърдечни и респираторни болести с летален изход.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.