iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Народно читалище Нови хоризонти проучва тайните на бабината гиздост

Какви тайни съставки трябва да се забъркат, за да стане преждата алена? Каква е била кройката на саята и каква на литака? В какво е майсторлъкът на ръчното тъкане? Тези и други подобни въпроси ще търсят отговор чрез проект на Народно читалище „Нови хоризонти" в Перник.
 
Разработката е наречена „Техники на багрене и тъкане - традицията и модерността в дизайна на облеклото" и се финансира от Националният фонд за култура. Партньори на читалището са Регионалният исторически музей в Перник и представители на СБХ.
 
Целта ни е да създадем нова колекция от облекла като използваме традиционните техники, обясни Ирена Миткова от читалищното настоятелство. Предстои създаването на групи, които ще се занимават с багрене, тъкане, бродерия и изработката на приложни предмети в ателие на читалището.
 
Неслучайно за старт на осъществяването на проекта беше избран 1 март. Две девойки, нагиздени в малко модернизирани граовски саи посрещнаха гостите и участниците в първата среща на екипа на проекта със специалистите от историческия музей.
 
Директорът Симеон Мильов представи описание на гра(х)овската носия от края на 19 век. Негов автор е етнографът Христо поп Константинов, който описал не само моментния вид на граовската носия, но и премяната за около 100 години назад.
 
Етнологът Цветана Манова пък представи характерното за радомирския край облекло, образци, от което се пазят в музея.
 
Малко известна е любопитната подробност, че носията в Граово била много по-пъстра и шарена, но заради недоволството на турците постепенно поповете научили хората да се обличат по-скромно.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.