iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Строителят на магистрала "Люлин" иска още 70 млн. евро

Турският консорциум "МАПА-Ченгиз", който изгражда магистрала "Люлин", иска още 60-70 млн. евро, съобщи вчера регионалният министър Росен Плевнелиев. Консорциумът неотдавна предяви 38 претенции към държавата въпреки закъснението от около 1 година, с което действа. Исканията са свързани с непреместени газови тръби, забавяне с отчуждителните процедури и издаването на строително разрешително, необходимост от препроектиране и др. Според Плевнелиев изпълнителят е в много изгодна позиция и при всички случаи може да обоснове исканията си.
 
Строителният министър обясни, че се водят преговори за всяка една претенция поотделно. "В момента позициите ни са доста раздалечени. Претенциите им са много по-различни от това, което ние сме готови да удовлетворим", коментира Плевнелиев. Той обясни още, че е поставил ултиматум до сряда да бъде подписано споразумение. По думите му стремежът на държавата ще е като цяло цената на проекта да не се вдигне над 160 млн. евро - колкото е предложил навремето другият участник в търга. "МАПА-Ченгиз" спечелиха с оферта от 137 млн. евро.
 
В края на миналата година държавата вече доплати 7 млн. евро заради спора на турската фирма с общината в Перник, която им поиска твърде висока цена за депониране на строителните отпадъци.
 
Ако аутобанът не бъде завършен до края на годината, може да се наложи България да върне 111 млн. евро, отпуснати за този проект по програма ИСПА.
 
В края на януари "МАПА-Ченгиз" представи пред премиера Бойко Борисов график, според който магистралата ще е готова до 21 декември тази година. Проверка на място тогава обаче показа, че остава да се довършат още 12 км от 19-километровия път. През януари едва 8% от мостовете бяха готови и бе започнало прокопаването само на първия от трите тунела. Договорът с "МАПА-Ченгиз" не може да бъде развален, защото така България ще загуби изцяло финансирането си от Европейския съюз./ Сега
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.