iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Евтина захар и ниски цени през февруари

Цената на захарта през миналия месец е била най-ниската от последните пет години, а кренвиршите са били най-скъпите за същия период. Това става ясно от анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Хранителните стоки на едро са поскъпнали с 3,5 на сто през февруари. Засилва се тенденцията на сезонно поскъпване на зеленчуците. От анализа е видимо покачването на цените на мандарините и лимоните, докато при бананите има ценово стабилизиране , при портокалите дори е регистриран спад.
 
Пазарът на основните хранителни стоки през февруари остава спокоен, като отклоненията при движението на цените са в диапазон ±3 на сто. Цените на повечето храни през миналия месец се задържат на по-ниски нива спрямо същия месец на 2009 г. По-голямо поскъпване на годишна база има при чесъна, зелето и доматите. Ако се разгледа същият месец на предходните четири години, през февруари 2010 г. са отчетени най-ниските цени за периода на захарта и ябълките, а най-високи - за кренвиршите.
 
През февруари спрямо януари е регистриран спад на цените на фасула с 1,3 на сто, на ориза с 2,9 на сто и на млечните произведения с 1,7%. Има средномесечно поевтиняване на кренвиршите, шпековия салам и пилето. Леко поскъпване е отчетено при малотрайните колбаси..
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.