iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Миньори и учители скачат срещу ранното пенсиониране

Полицаи, миньори и летци се жалват масово от дискриминация при т.нар. ранно пенсиониране, признаха от едноименната комисия пред "Монитор".
 
КЗД е разгледала до момента над 30 колективни и индивидуални оплаквания на хора, които имат право на ранно пенсиониране и съответно на допълнителна професионална пенсия, но на практика не я получават. Заради неуредици в нормативната база и кризата са ощетени над 10 000 човека, които работят в условията на първа категория труд и поне 100 000 от втора.
 
Според Анели Чобанова, член на комисията, цяла серия от колективни жалби са подавали и учители, пенсионирани по едноличното решение на шефа си, но без да вземат компенсациите, предвидени от професионалния пенсионен фонд.
 
Според Кодекса за социално осигуряване при поне 10 г. трудов стаж в първа категория труд и 8 г. по-ниска от пенсионната възраст, и поне 15 г. осигуряване при условията на втора категория труд и 3 г. преди възрастта, хората могат да се пенсионират, като получават компенсация чрез т.нар. професионална пенсия. Тя се изплаща само до навършване на общите условия за стаж и възраст. Според членовете на КЗД обаче по различни причини работниците и служителите не получават тази предвидена от законодателя компенсация и на практика са сериозно ощетени. Правото на ранно пенсиониране е разхвърляно в различни закони при отделните професии и поради това не е дообвързано. При учителите част от вината била в препоръките, които социалното министерство дава и които на практика били превратно тълкуване на законовите възможности, твърди Чобанова. Според наблюденията на комисията те често се използвали за разчистване на сметки и отстраняване на неудобните.
 
При миньорите основният проблем е, че професионалната пенсия не сработва и на практика хората, които отговарят напълно на изискванията, не я получават. Заради кризата фондовете не са събрали почти нищо, а в много от случаите и самите работодатели са осигурявали работниците си на минимални заплати. Индивидуалните партиди са загубили над една трета от стойността си, признават икономисти. Така въпреки правата си на практика хората са ощетени./ Монитор

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.