iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Под 2% от перничани има къде да се скрият при бедствие

Служителите на Областното управление на "Гражданска защита" към МВР в Перник отчетоха своевременна и адекватна реакция за ограничаване и преодоляване на последствията от възникналите на територията на региона бедствия и аварии, както и действията за снижаване на рисковете от събитията. През 2009-та година, "Гражданска защита" е участвала в 169 събития, съвместно с екипите към Единната спасителна система - ОД на МВР в Перник, Пожарна
безопасност и спасяване, Центъра за спешна медицинска помощ, информира началникът на група "Планиране, оперативна дейност и ОКИЦ" Георги Кюркчиев. Сред съществените събития, на които са реагирали през годината служителите на "ГЗ", са катастрофи, наводнения, разпилени вещества от неизвестен произход. Един от случаите с обезвредено голямо количество живак е регистриран на бившата хокейна площадка в квартал "Изток". Спасителните отряди са участвали в изваждане на удавник от кладенец и оказване на помощ на делтапланерист. Момчето се изкачило на висока скала край радомирската хижа "Орлите" и е спасено от алпинисти към "ГЗ". Сред действията са и локализиране на пожари, обезопасяване на две цистерни с изтичащ газ пропан-бутан в Перник, отстраняване на опасни железни конструкции на голяма височина, запълване на нерегламентирани изкопи, изваждане на пострадали при катастрофа. При един от случаите е помогнато за транспортирането на родилка от планинска труднопроходима местност в радомирското село Кленовик до болнично заведение при наличието на снегонавявания. При част от събитията се е наложило и оказването на помощ от фирми с техника и хора.
Служителите са участвали и в акции по спасяването на животни."Гражданска защита" в Перник разполага с техника и добре обучен персонал, който покрива изискванията за реагиране при бедствия и аварии, отбеляза Кюркчиев. В структурата работят 47 души. Сред целите, които си поставя "ГЗ" в Перник през 2010 година, е и изграждането на полигон на територията на квартал "Калкас" за обучение и тренировка на спасителите.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.