iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките младежи ще работят доброволно за общината

Гражданската активност, неформалното образование и доброволческият труд, ще бъдат основните приоритети, заложени в Общинската програма за развитие на младите хора
 
Това стана ясно на дискусионния форум, организиран от Младежки информационно-консултантски център /МИКЦ/ Перник, изграден с финансовата подкрепа на Национален център „Европейски младежки програми и инициативи" и Община Перник.
 
На срещата присъстваха Моника Янакиева експерт в НЦЕМПИ, Нелета Вълова - директор на дирекция „Хуманитарни дейности", Евелина Любомирова - началник сектор „Образование", експерти по младежка политика в Община Перник, Хари Генчев - зам. Председател на ОбС Перник, общински съветници, кметове на населени места в Община Перник, Ани Темелкова - началник отдел в РИОКОЗ - Перник, представители на Общински младежки съвет, сдружение „Перник в Европа", сдружение „Обектив", фондация П.У.Л.С, еко организации, клуб Съхрани българското, МОБСП- Перник, членове на Консултативния съвет за младежка политика към кмета на Община Перник.
 
Основната тема на форума бе „Да решим проблемите заедно чрез гражданския диалог". Инициативата е част от проект „МИКЦ Перник" на сдружение „Обектив". Модератор на дискусията бе Соня Лангова - програмен директор на Института за социална интеграция.
 
Основният проблем около, който младите хора се обединиха бе „Програмата и стратегията за развитие на младите хора в Община Перник 2009 - 2011 г.", които е необходимо да бъдат актуализирани с приоритети и дейности за 2010 година.
 
Общинската програмата за развитие на младите хора бе създадена през 2009 г. от Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на Община Перник, г-жа Росица Янакиева. Програмата е разработена въз основа на Общинската стратегия за развитие на младите хора, а двата документа са утвърдени от Общински съвет Перник. За нейната реализация бяха предвидени 20 000 лв. в бюджета на общината за 2009 г., които през тази година вече са с 15 000 лв. повече.
 
На срещата младите хора се обединиха около четири приоритета върху които ще работят през тази година:
- стимулиране на гражданската активност на младежите и развитие на дейности и инициативи насочени към социалното включване на младите хора,
- развитие и прилагане на нови форми на младежки туризъм и съзнаване на положителни нагласи към дейности в областта на екологията и природосъобразния начин на живот,
- популяризиране на доброволческия труд като форма на алтернативна трудова заетост,
- развитие на неформалното образование за пълноценно използване на свободното време.
 
Предстои работна среща, на която ще се обсъдят и приемат конкретните дейности свързани с приоритетите от Стратегията за развитие на младите хора в Община Перник, така че програмата и дейностите в нея да бъдат работещ документ, създаден от и за младите хора.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.