iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


3-ти март

Всяка година в навечерието на 3-ти март започват спорове "за" и "против" дали това е най-подходящата дата за национален празник на България.

 

За много хора е трудно да приемат 3-ти март и подписването на Санстефанския договор за празник. Това е само предварително споразумение за примирие, но не и начало на съвременната българска държава. Това е пакт, който слага край на една война, спира русите пред Цариград, узаконява окупирането на българските територии без срок и пр.

 

3-ти март е просто една важна дата в българската история, защото този договор е само една от предпоставките за възраждане на българската държава.

 

Време е историята да бъде препрочетена, заради децата ни и да се обяснят истинските мотиви, причини, резултати и последствия от  Руско-турската война от 1877-1878г.

 

Опълченците са нашият истински повод за гордост в тази война. Ще станем свободни едва когато оценим своето достойнство и спрем да се кланяме на "освободители".

 

Днес много хора продължават да си честитят пролетта и Баба Марта - обичай, който наистина ни обединява, пръвързвайки ни към българщината с посуканите бяло и червено конче, но не и Трети март.

 

Но все пак Великото събрание реши това да е национален празник, ние се съгласихме, затова нека да ни е честит!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.