iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Почитат с изложба 25 опълченци от Радомирско

Почитат с изложба 25 опълченци от Радомирско

Изложба „Опълченците от Радомирско" откриха в навечерието на Националния празник 3-ти март в Общински исторически музей в Радомир, съобщи за ipernik Надежда Андреева, главен редактор на вестник „За Радомир".  Експозицията съдържа богат снимков и текстови материал от фонда на музея, който разказва за 25 опълченци от Радомир и околията. Трима от тях са загинали геройски при отбраната на Шипченския проход и в сраженията при Шейново.
По този повод беше представена мултимедийната презентация на тема „Войнишките паметници в община Радомир - памет българска", отразяваща събития от времето на Освобождението в Радомирския край и сведения за почитта на населението към делото на опълченците, изразена чрез изградените паметници в околните населени места.
 
Екипът на музея представи и издадения каталог на войнишките паметници в община Радомир. В него са включени 34 снимки на войнишки паметници в. Радомир и в 20 села от общината, както и данни за годините на построяването им, техните проектанти, изпълнители и спомоществователи.
 
На откриването на изложбата присъстваха зам.кметът на Общината Евдокия Асенова, началникът на отдел „Образование, младежки дейности и спорт" Димитрина Тренева, директорът на ОУ „Хр.Смирненски" Румяна Давидкова, ученици, много граждани.
 
В продължение на 3 години след Освобождението в Радомир се е пазило легендарното Самарско знаме, спасено по време на боевете за Стара Загора на 31 юли 1877г. от Никола Корчев, родом от радомирското село Долна Диканя. Добре познат от читанките е неговият портрет, направен от Ярослав Вешин през 1902г.
 
През 2006г. в Регионалния исторически музей в Перник дарители предаха сабя, върху която е изписано името Александър Хранов. Смята се, че той също е сред опълченците. Върху оръжието има запазини няколко резки, които трябва да са отброявали отсечени глави на османлии.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.