iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кандидат за кмет вдига наздравица с императорска чаша

В деня на Националния празник 3-ти март кандидатът за кмет на община Ковачевци Васил Станимиров ще вдигне наздравица с императорска чаша. Реликвата се пази в семейството от пет поколения. Тя е била подарена на неговия пра-пра-дядо Тодор Стаменов от руския император Николай II като знак на героизма му на български опълченец.
Освен пра-родителят на Станимиров още четирима опълченци са родом от ковачевското село Калища - Иван Гръков, Стоян Лазаров Комитски, Димитър Петров Пенев и Никола Петров.
 
По инициатива на Васил Станимиров, който в момента е временно изпълняващ длъжността на кмет в община Ковачевци, край паметната морена в селото днес ще отдадеде заслужена почит на героите и тъкмо там той отново ще покаже безценната чаша.
 
Стаканът е с позлатено дъно и златна ивица на сребърното столче. Времето почти е заличило златното покритие. Непокътнат от годините обаче е големият сребърен герб на руския император, който украсява предната част на чашата. Дръжката е с разкошен обков от сребърна дантела.
Лично Николай II я подарил на церемония в София на опълченеца Тодор Стаменов по повод 25-годишнинаната от знаменателните боеве на Шипка. В състава на Пета опълченска дружина той е участвал и в боевете при Шейново, в отбраната на Стара Загора. Години по-късно е воювал и в Сръбско-българската война.
Императорската чаша се предава от баща на син от пет поколения. Опълченецът имал четири деца. Синът му Йорде е баща на дядото на Васко. Заръката била чашата да се предава на мъжките деца във фамилията. Сега за нея се грижат Васко и брат му Павел, но до мемента те нямат мъжки наследник - Васко е татко на две момиченца. Ако не родят син по заръка на опъченеца императорския дар трябва да се предаде за съхранение в местния храм.
 
Според разказите на опълченеца, предадени на внуците му, в България има 7 еднакви чаши на Николай II. Екземпляри от уникалния предмет се пазели в черквата в с. Шипка, в НИМ в София и в музеите в Копривщица и Враца. Друг наследник на опълченец подарил една от реликвите на руския президент Владимир Путин при посещението му у нас преди няколко години.
 
Тодор Стаменов имал още един уникален трофей -ятаган, с който османлия се опитал да го бастиса. Героят оцелял, но отнел оръжието на врага и го взел със себе си. Той пазел още военни реликви - пушки кремъклийки, пищови и ножове от времето на Опълчението и от другите войни. След 1944г. народната власт му ги отнела.
 
За проявена храброст при отбранат на Шипчинския проход Тодор Стаменов е награден със Знака за отличие на военен орден „Св. Георги"-4-та степен.
 
След освобождението се заселва в Ковачевци и се занимава със земеделие.
 
Васко пази още една традиция от пра-пра дядото. Предстои му да влезе в надпревара за управник на общината, а Тодор Стаменов бил за известно време и околийски началник на не малка територия около Ковачевци. С неговото управление се обяснява липсата на ромски фамилии в района. Устно предание разказва, че по турско цигани бутали буретата на бесените българи и с това си заслужили омразата на опълченеца. Докато управлявал територията, той не позволил цигански фамилии да се заселят в района.
 
Любопитна подробност е, че наследниците на друг от опълченците от Ковачевско - Стоян Лазаров Комитски, са авиатори. Сед тях е летецът Карамфил Стаменков, който направи частен музей на авиацията в Ковачевци.
 
Паметта на героите трябва да се пази, лаконичен е потомъкът на опълченеца Тодор Стаменов, който ще отпие глътка вино от семейната реликва днес. Сигурно е, че с подобаващо чувство на отговорност към завещаната слава от пра-па дядото той се стреми към управленския пост, защото неведнъж е демонстрирал будна гражданска съвест.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.