iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трън посреща 3-ти март с нов общински вестник

Трън посреща Националния празник 3-ти март с нов общински вестник.
 
Изданието е замислено като месечник за актуална информация и материали за славното минало от Трънския край. В него ще се публикуват и официални документи от общинската администрация и Общинския съвет.
 
Освен сред населението на 52 населени места, пръснати в голяма територия на пограничната община, вестник „Трън" ще се разпространява и сред трънчаните в София и страната. Чрез официалния сайт на общината ще става достояние и на пръснатите по света потомци на трънчани. Има идея да достига и до българите в т. нар. Западни покрайнини.
 
За лого на изданието е избрана популярната поговорка на трънските майстори "Три пути га мери, еднуж га режи". Колорит на вестника придават заглавията на робриките, за които са избрани оригинални думи от трънския говор. Новините, например, са под общото заглавие  "протоджър", което значи глашатай, а кримките са в рубриката "золуми".
 
Първият брой е събрал голям брой информации  от последните месеци. На две страници е разказана историята на първата българка, станала звезда в киното още, когато то е било нямо. Това е Иванка Янакиева с артистичното име Ива Ваня, чиито родови корени са от трънското село Джинчовци. Така нейният именит съпруг Норберт Шулце,  автор на най-популярната немска военна песен „Лили Марлен", се оказва трънски зет.  Години наред по идеологически съображения тази история е премълчавана, но днес буди любопитство и става повод за гордост с красивата трънчанка, покорила Германия.
 
Идейният проект на дизайна на вестника и неговата глава са заслуга и подарък от  главния художник на вестник "Труд" Людмил Веселинов.
 
Засега изданието се финансира от Общината, но се разчита на рекламодатели и спомоществователството на родолюбиви трънчани.
 
 
Творческият екип от доброволци има амбицията да съобщава актуални новини и да разкаже  знайни и незнайни истории, както и да дава думата на своите читатели и да помогне на общинското ръководство в стремежа му към възраждане на трънската слава.
 
Изданието се ползва с изключителната подкрепа лично на кмета на Трън Станислав Николов, който е убеден, че това е важна и необходима форма за прозрачно управление. На вестника той разчита и за широка реклама  на развитието на общината и утвърждаването й като атрактивна  туристическа дестинация.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.