iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обявен за откраднат паметник бил демонтиран от общински служители

Обявеният за "откраднат" паметник бил демонтиран от служители на община Перник, защото е незаконен.
 
Кметът на Перник Росица Янакиева съобщи, че по разпореждане на община Перник е била демонтирана паметната плоча зад черквата "Св. Иван Рилски", която по Богоявление анти-комунисти монтираха в памет на двама от знаменитите директори на пернишката мина инж.Иван Симеонов и инж. Георги Коняров.
 
Янакиева обясни, че имената, изписани на паметната плоча не й били познати, но след като проучила кои са тези личности, тя също смята, че заслужават уважението на перничани и не би било лошо да имат паметен знак.
 
„Поставянето на паметник, в това число и върху частен терен, става по един единствен начин - след подготвяне на проект и издаване на строително разрешение от архитекта на общината", подчерта кметът.
 
В момента демонтираната плоча стои прибрана в една от общинските фирми, каза още Янакиева.
 
Според Янакиева плочата е била демонтирана, защото е незаконна. Тя не била съгласувана с ръководството на общината. Но не е ясно колко законни са и действията на общинарите, тъй като те са прибрали плочата без разрешение на собствениците. Близо месец пернишката полиция търси извършителите на тази "вандалска кражба". Съобщение за откраднатия паметник се появиха и в полицейския бюлетин.
 
През цялото това време от община Перник не счетоха за нужно да предупредят местната общественост за своя акт. Най-вероятно се е наложило кметът да обясни случая в полицията, тъй като пернишките полицаи работиха по версията за кражба или вандалство. Беше стартирано дори досъдебно производство срещу неизвестен извършител.
 
Темата е много деликатна, тъй като двамата дейци на минното дело имат големи заслуги за съграждането на храма. По сведения от свещеници по-късно инж Иван Симеонов, който е бил погребан край черквата, е обявен от комунистите за "фашист", костите му са изровени и захвърлени другаде. Години по-късно, представител на същата комунистическа партия, която е изровила костите му, демонтира паметник...
Паметният знак, монтиран пред храма "Св. Иван Рилски Чудотворец" в Перник, изчезна мистериозно в нощта между 20 и 21 януари . Това съобщи тогава дарителят на паметника Кирил Станков, председател на сдружение "Св. Иван Рилски 2004" и на Съюза на репресираните от комунистически терор в града.
 
Мраморният обелиск беше монтиран в дните непосредствено преди Богоявление. За три дни остана на показ, но след това беше завит и се извършваше подготовка, за да бъде официално открит. Идеята на дарителя беше да се отдаде заслужена почит на двама някогашни ръководители на пернишката мина, които имат заслуги за изграждането на храма.
 
Преди изясняването на случая с изчезването на мраморната плоча заедно с постамента й, Кирил Станков изрази съмнение, че вандалският акт може да има политически подтекст. Подаден е сигнал в полицията. За монтирането на паметния знак е получено специално благоволение от Епархийския съвет.
 
Повече за паметника и хората, в чиято памет е съграден може да прочетете тук:  http://iPernik.com/novini/7424.html

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.