iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трети март празнуваха и в Радомир

Ученици от всички училища в гр. Радомир поднесоха венци и цветя на паметниците и паметните плочи на опълченците от Радомир.
 
На официална церемония, кметът Красимир Борисов издигна българския трикульор.
 
В словото си той каза:
"Има много дати в нашата история, които ни правят горди, че сме българи. Трети март е дата свещенна, славна, победна. Днес ние ще склоним глава в знак на признателност към всички онези храбри руски, украински, белоруски, финландски, румънски войни, към бойците ва всички народности, които дадоха живота си за нашата свобода.
Ние трябва да помним, че победата на Шипка би била трудно постижима без чутовния подвиг на българските опълченци, които смаяха военните кореспонденти от Европа със своя героизъм и ги накараха да пишат, че българите се бият като лъвове. Сред тях бяха и нашите 25 земляци опълченци.Завинаги в летописа са записани имената на Никола Корчев, Иван Соколов, Иван Гърков.
Днес отдаваме почит към решимостта на първите строители на новоосвободената ни Родина. С безценната помощ на Русия беше изградена новата българска държавност. Тук завинаги ще се помнят имената на ген. Савойски, Константин Борисович Чиляев и десетки други, с чието съдействие се сформира в града ни първата управа, посторяват се първите казарми в които Самарското знаме, спасено от нашия опълченец Никола Корчев се съхранява 3 години.Поклон пред всички страдалци, загинали за свободата на България. Честит национален празник Трети март!"
 
Празникът продължи с изпълненията на вокална група "Върба" и песните на Мая Нешкова.
 
Текст и снимки: Надежда Андреева, главен редактор на вестник „За Радомир"
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.