iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ГЕРБ откри топлата вода: Мутрите били борци, борците – милиционери

Известни повече с прякори, отколкото с лични имена публични личности били свързани със службите за сигурност. Това голямо откритие направиха тези дни премиерът Борисов и вътрешния министър Цветанов. Медиите емнаха тази подробност от биографите на петима от т. нар. добре облечени бизнесмени и я превърнаха във водеща новина. И как не след като тези с прякорите тъкмо от медиите са въздигнати до ранг на национални герои - защото майсторски са крали автомобили, защото успели да превърнат рекета в масова практика с размер на индустрия, защото влезли в транснационалните кланове за търговия с дрога, защото убивали или ги убили.
 
На тези добре облечени бизнесмени преди години им викаха мутри. Много от тях бяха бивши спортисти - главно борци. Последното разкритие от ярките им биографии е свързано тъкмо с този знаменетелен период от техните животи.
 
Само дето никой не обясни, че тогава такава беше практиката. Социалистическият спорт беше аматьорски и състезателите не получаваха заплати за това, че ритат топка или се борят, или порят водни площи с кану каяк, или вдигат щанги, или носят слава на държавата с художествена гимнастика. Спортистите просто се водеха някъде на заплата. Тези от отборите на „Левски" - в системата на МВР. Състезателите на ЦСКА бяха с пагони. А видните пернишки спортисти като легендарния щангист Валентин Христов или баскетболистката Пенка Методиева бяха миньори, и то подземни.
 
Това обаче никой не го припомни.
 
Според официалната информация Иво Карамански като състезател по кану-каяк е служил като волнонаемен в отдел "Физкултура и спорт" през 1982 г., Младен Михалев - Маджо - като състезател по борба е служил като старшина в отдел "Физкултура и спорт" за периода 1986 - 1989 г., а Красимир Маринов - Големия Маргин - като състезател по борба е служил като старшина в отдел "Физкултура и спорт" за периода 1985 - 1987 г.
 
Не се сещам как по друг начин може да се обясни това освен, че щом са били добри спортисти, нормално е по онова време тъкмо така да им плащат заплати. Само че по-младите хора и тези с по-къса памет остават с впечатление, че са били „доносници", че са били наистина свързани със службите, както се изрази премиерът.
 
Питам се кога ще се научим да наричаме истината със собствените й имена.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.