iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигат заплатите и броя на българите на "Люлин"

Турско-българският конфликт на строежа на магистрала "Люлин" се реши с арбитраж, пише "Сега"
 
С повече от 20% общо ще бъдат вдигнати заплатите във фирма "МАПА-Ченгиз", която изгражда автомагистрала "Люлин". Договорката стана възможна благодарение на намесата на Националния институт за помирение и арбитраж.
 
От него КНСБ поиска да бъде разгледана скандалната разлика в заплащането на българските и турските работници. Другото искане беше за изравняване на условията на труд на българите с тези на чуждите работници. Посредник в преговорите в института е бил Стойко Атанасов, представител на другия синдикат - КТ "Подкрепа" във Варна.
 
Заплатата на общите работници на автомагистрала "Люлин" се вдига от 310 лв. на 380 лв., на квалифицираните - от 585 лв. на 685 лв., а на администрацията - от 400 лв. на 450 лв. "Това са основни заплати. Оттам всеки месец до 15-о число с прякото участие на членовете на синдикалния комитет на КНСБ ще се определя допълнително материално стимулиране до 40%. И това са заплати, договорени за всички работници, независимо дали са турци или българи", обясни Наташа Ангелова, шеф на структурата на синдиката в Перник.
 
Социалният министър Тотю Младенов подписа в края на 2009 г. с мениджърския екип на "МАПА-Ченгиз" споразумение, според което към 31 март във фирмата трябва да работят не по-малко от 1300 български работници и не повече от 200 турци. Преди два месеца съотношението беше около 50 на 50. "Поет е такъв ангажимент и той трябва да се изпълни. В противен случай няма да дадем разрешение за назначаване на работници от трети страни. Има над 800 български работници, отговарящи на условията, с които в момента уреждаме интервюта", обясни Младенов.
 
Скандалната дискриминация в "МАПА-Ченгиз" спрямо българските работници излезе наяве след създаването на структура на КНСБ на обекта. След като синдикатът не успя да се разбере с ръководството на фирмата, той поиска проблемите да се разгледат от Националния институт за помирение и арбитраж.
 
ЧОВЕЧНОСТ
 
"Вече поне имаме човешки диалог", заяви Ангелова. Доказателство е фактът, че на националния празник 3 март българите са освободени от работа. Едно от оплакванията беше и това, че на националните и религиозни празници на Турция комшиите се пускаха в почивки, а българските чествания не се признаваха.
 
"Когато държавната власт застане зад своите работници, който и да е работодателят, разбира, че не може да си развява коня", коментира договорката вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Но от КТ "Подкрепа" припомниха, че държавата в лицето на финансовия министър Симеон Дянков е голям длъжник на българските безработни. Той еднолично и без аргументи изтегли предложението за затягане на условията за издаване на разрешителни за работа на чужденци от трети страни./ Вестник Сега
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.