iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутатите не спряха закриването на общински болници

Депутатите не спряха закриването на общински болници

Депутатите не пожелаха Министерският съвет (МС) да спре закриването на общински болници.
 
Въпреки натиска от страна на опозицията, с 84 гласа "против", 40 "за" и двама въздържали се народните представители отхвърлиха днес в пленарната зала внесеното от ДПС проекторешение. Според него Народното събрание трябваше да задължи кабинета да спре процеса на закриване на общински болници и в срок от два месеца да представи пред парламента национална програма за преструктуриране на болничната помощ.
 
Преди гласуването депутатът от ДПС Хасан Адемов посочи, че по принцип има съгласие за ограничаване на разходите и преструктуриране на неефективната част от болничната помощ, но има и много неизяснени въпроси. Медицинските стандарти например не могат да бъдат критерий за качеството на медицинската помощ - къде е гаранцията, че дори да има двама специалисти в едно лечебно заведение, работата им ще бъде на необходимото ниво, попита той.
 
Според депутата от левицата Мая Манолова на малките болници са наложени неизпълнимо високи критерии за сключване на договори с НЗОК и поради това около 200 заведения ще бъдат подложени на "бавна и мъчителна смърт".
 
В заключителното си изказване преди гласуването здравният министър Божидар Нанев заяви, че не приема формулировката "спиране процеса на закриване на общински болници". Нямаме такава политика, а целим да определим какво е една болница и на какви критерии трябва да отговаря, обясни Нанев, според когото тези критерии не са неизпълними. Сред тях са достатъчна обезпеченост с медицински кадри и с техника, 24-часово покритие на дейностите, прилагане на медицинските стандарти.
 
Министърът настоя, че собственикът на лечебните заведения е общинският съвет и той трябва да вземе решение за съдбата им, а МС няма правомощия за намеса в неговата работа.
 
Общинските власти трябва да бъдат по-активни и да обясняват на гражданите, че това, което им се предлага от правителството, не е по-различно от това, което са имали до сега, подчерта Нанев. Според него в сградите на въпросните общински болници могат да се извършат различни услуги, да бъде разширена спешната помощ, да се дадат кабинети на общопраткикуващи лекари и т.н.
 
От реформата в област Перник бяха засегнати всички общински болници, с изключение на многопрофилната. Все още не е ясно бъдещето на лечебниците в Радомир и Брезник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.