iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хранимир Генчев: За проблема със състоянието на улиците е нужна управленска отговорност

Хранимир Генчев: За проблема със състоянието на улиците е нужна управленска отговорност

Господин Генчев, актуална е темата с пътната инфраструктура. В цялата страна има проблеми със зеещите по улиците дупки, но като че ли само в Перник те не се запълват. До кога ще чакат перничани?
- Общинският съвет е направил всичко възможно този проблем да бъде разрешен. Ние от "Съюз за Перник" не сме правили спънки на кмета, за да заложи необходимите ремонти и средства, с които да се подобри ситуацията по пътищата. Виждаме, че в град като Варна също има сериозни проблеми, вълнениея сред обществеността, но там кметът започна ремонти и запълване на дупките. Тук не съм сигурен какво точно чака Общинската администрация.
 
- Обръщат ли се гражданите към вас като общински съветник с молба за помощ?
Лично при мен са достигали питания от граждани за зейнали дупки по скоро-ремонтирани участъци. Например, има огромна дупка на "Рашо Димитров", където се асфалтира миналата година. Аз и моите колеги от "Съюз за Перник" ще потърсим от общинската администрация отговори на въпросите на гражданите на Перник. Не търсим политическо единоборство по въпроса с когото и да било, искаме управленска отговорност и навременни решения. Аз съм принципен човек и оценявам постигнатото, но за подобни неща не бива и не е допустимо да си затваряме очите. Гражданското общество трябва да упражнява натиск, за да бъде катализатор на тези процеси. Виждаме, че в София, например, ситуацията е дори по-сериозна.
 
- Всъщност, проблемът не е на политическа основа, но е свързан с политическата и управленска воля на община Перник да го разреши. И тъй като някои политици вече започнаха подготовка за изборите с апели за оставка на кмета, ще ви попитаме като Организационен секретар на ЗНС, каква ще бъде вашата полизиция на изборите догодина?
Още е рано да говорим. Има проблеми, които в Перник трябва да бъдат решени днес и сега, вместо да се впускаме в популистки борби. Принципната позиция на Земеделски народен съюз е, че ще се явим на изборите самостоятелно. Ще търсим със структурите по места възможности за работа и с други земеделски представители. Знаете, че наскоро инициирахме кръгла маса, на която земеделците седнаха и обсъдиха своето бъдеще заедно за първи път от дълго време. Едно е сигурно - кампанията ни ще бъде позитивна, насочена към проблемите на отделния гражданин. За нас са изключително важни малките населени места.
 
- Оценката ви за настоящото управление? Преди време заявихте пред наш репортер, че един обикновен земеделец може да победи Бойко Борисов?
Така е, ние земеделците, не искаме да очерняме никого. Напротив, искаме да съграждаме. За това се противопоставяме на опитите да бъде опетнено името на българските фермери, които бяха изкарани пред Европа едва ли не като престъпници. Дръжави като Гърция и Полша имат по-голям процент на "лоши" проекти, а парите за българските земеделски производители се бавят с месеци, хората са водени към фалит, докато някой прави политически PR на техен гръб.
Трябва да спомена обаче, че политическото ръководство на ЗНС, което се събра в края на миналия месец, заяви подкрепата си за правителството на важни фронтове като този срещу престъпността. Което не трябва да отклонява служителите и ръководството на фонд "Земеделие" и да бъде в ущърб от основната им функция в подкрепа на българските производители.
 
- А позицията Ви по въпроси като ГМО и Здравната реформа?
Темата за присъствието на генно-модифицирани организми не трябва да бъде свеждана до нивото на уличен жаргон, особно от политиците, тъй като това е в основата на евентуален популистки подход към нея. Най-важното е интересите на българското земеделие да бъдат защитени - тези на българските производители и потребители. Това е най-важното нещо, към което българското правителство трябва да насочи усилията си.
 
Що се отнася до Здравната реформа, категорични сме, че там трябва да има оптимизация в името на по-доброто качество на здравната услуга за гражданите. Подобна оптимизация не може и не бива да става обаче без широко обществено обсъждане, без участието на експерти, на местната общественост там, където съществува заплаха тя да бъде поставена в дискомфорт от евентуалната реформа. Прави лошо впечатление, че твърде често законодателните промени в българския парламент не са добре обмислени, не са консултирани с експерти или добре подготвени юристи. Това създава впечатление, че те са правени под натиск, в последния момент и често под външно влияние.
 
- ЗНС също е парламентарно-представена с двама депутати. Само преди дни в парламента се завърна друг земеделец,Венцислав Върбанов, макар и от "Синята коалиция". Как виждате бъдещето на "земеделското лоби" в парламента?
Преди всичко да поздравя г-н Върбанов с връщането му в Народното събрание, тъй като по този начин беше поправена една голяма несправедливост. Той е един достоен човек, които има какво да даде на националния парламент. Надявам се заедно с другите двама земеделски представители, макар и от различни парламентарни групи, да бъде чут земеделският глас, тъй като това е от съществена важност за интелигентния политически диалог.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.