iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От "Топлофикация Перник" молят главния прокурор да ги спаси от Христо Ковачки

"Топлофикация" - Перник иска спиране на производството по несъстоятелност, открито с решение на Пернишкия окръжен съд на 21 април 2009 г. , съобщиха на БТА от дружеството.
 
В жалба до главния прокурор Борис Велчев изпълнителният директор на "Топлофикация" - Перник Михаил Ризов заявява, че започналото производство е схема за незаконна приватизация и придобиване на дружеството от бизнесмена Христо Ковачки.
 
Пернишкото топлофикационно предприятие бе обявено в неплатежоспособност и бе открита процедура по обявяване в несъстоятелност заради дългове, надхвърлящи 140 млн. лв. Делото по несъстоятелност практически е започнало още през 2002 г. по искане на ЕТ "Надежда-Венцислав Йорданов". То се базира на сключен през 1998 г. договор на едноличния търговец с "Мини-Перник" за извършване на откривка. Неустойката, предвидена в контракта, е 1 процент дневно. През 2000 г. въгледобивното дружество "Мини.Открит въгледобив" /МОВ/, което е наследило борча, се влива заедно с него в "Топлофикация"- Перник. Така топлофикационното предприятие получава огромно задължение, което в крайна сметка достига 6,27 млн. лв. главница и 43,7 млн. лв. неустойка. Четири години по-късно "Мини.Открит въгледобив" вече е частно дружество.
 
Вземането на ЕТ "Надежда" практически не е към "Топлофикация", а към "Мини-Открит въгледобив" , което е собственост на Христо Ковачки, твърди Ризов в жалбата до главния прокурор. Той мотивира твърдението си с разделителния баланс на "Топлофикация" от 20 септември 2002 г. и приложената към него справка за задълженията към доставчици.
 
"Изправени сме пред безпрецедентна ситуация в нашето правораздаване, когато длъжникът обявява своя кредитор в несъстоятелност, а не обратното - кредиторът да обяви длъжника в несъстоятелност", е записано още в документа, изпратен до главния прокурор Борис Велчев. / БТА

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.