iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ненко Темелков оглави акция "Наглите" в здравеопазването

Лидерът на БСП Перник ще трябва да докаже картел между аптекарите.
 
Комисията за защита на конкуренцията подхваща доставчици и производители на лекарства заради съмнение за картелно споразумение, информира "Монитор". Експертите на комисията, сред които и областният председател на БСП за област Перник и бивш народен представител - Ненко Темелков, откриха подозрително сходство в офертите, след като здравният министър Божидар Нанев им прати сигнал заради документацията на търговете в МЗ.
 
Антимонополният орган направи предварителна проверка по обществени поръчки за лекарства, провеждани от здравното министерство от 2006 г. до 2009 г. и тогава реши да се заеме с разследването. Става дума за доставки на препарати, които не се покриват от здравната каса, а се плащат от самото министерство, т.е. от държавния бюджет. Между тях са главно лекарствата за онкоболни, както и за т.нар. редки болести. Има сериозни подозрения, че фирмите доставчици са се договорили предварително с какви цени да участват на търговете и така да принудят министерството да похарчи повече публични средства. Ако комисията докаже забраненото от закона съгласуване на цените, може доста строго да санкционира компаниите. Подобно разследване обаче обикновено трае година.
 
Още преди седмица премиерът Бойко Борисов обеща акция "Наглите" да има продължение и в здравеопазването "През следващите дни ще видите какви операции ще има и в този бранш", допълни тогава той. Министър Божидар Нанев пък поясни пред "Монитор", че вече се проверяват и търговете за лекарства на болниците.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.