iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НДСВ набеди ГЕРБ за социалисти

НДСВ набеди ГЕРБ за социалисти

ГЕРБ все повече се изявява като лява партия, категорични са от ръководството на НДСВ, което пък се напълни с перничани след последния конгрес на партията. Д-р Боян Богданов стана член на в Политическия съвет, Теодора Дренска е в Контролния съвет, а Емилия Вълова е избрана в Националния съвет. Само преди дни МНДСВ беше оглавено от младия политик Иво Чифлички.
 
От НДСВ предлагат незабавно да се пристъпи към социална реформа, към изплащане на задълженията към бизнеса, включително и просроченото ДДС, подобряване на условията за бизнеса, наливане на средносрочна и дългосрочна ликвидност към банките чрез Българската банка за развитие, приватизация и концесиниране на големи обекти.
 
 Голям дял от задълженията към бизнеса остават неплатени. От НДСВ никога не са си позволили да просрочат социални задължения или плащания към бизнеса, коментира екс-финансовият министър Велчев. Велчев изтъкна, че нараства и размера на невъзстановените средства от ДДС.
 
ГЕРБ си е лява партия, категоричен бе и Владимир Каролев. Предишното правителство заради нежеланието на министрите от БСП не направи нищо относно концесионирането, но не виждаме никаква причина веднага пристанищата в Бургас и Варна, летище София да бъдат отдадени на концесия, коментира той. Каролев изтъкна, че още няма нито една сключена приватизационна сделка. В ERM 2 може би няма да ни пуснат тази година, защото виждат много големи рискове и се притесняват, че след като ни приемат в Еврозоната ние ще отпуснем коланите, каза още той. От НДСВ изтъкнаха, че МВФ не е разрешил бюджетен дефицит от 1,8 %. В доклада на фонда е записано, че "поради голямата несигурност на приходите ключово важно е заложените в бюджета разходи да не бъдат надвишени".
 
 Няма как да се говори за излизане от кризата преди края на тази година и началото на следващата, а излизането от кризата става с вложения в образованието, науката, през гъвкав и либерален пазар на труда. България няма други ресурси освен хората си. Една от причините кризата да се ускорява е глупавото отношение на държавата към бизнеса, коментирах а от ръководството на жълтата партия. Лидерът на партията Христина Христова изтъкна, че има стотици хиляди безработни, които не са регистрирани, но и ново явление - десетки хиляди кризисни безработни, които принудително са излезли в неплатен отпуск.
 
От партията предлагат обезщетение за безработица да се изплаща и за тези кризисни безработни, както и да се увеличи срока за изплащането на обезщетенията на 9-12 месеца и това да важи от 1 май 2010 г до края на 2011г. Това не са социални помощи, става въпрос за използване на социалните осигуровки на хората, изтъкна Христова. От НДСВ настояват и да се направят целеви програми за подкрепа на пазара на труда, за стратегия за развитието на икономиката след кризата, като ще изпратят официално до социалния министър Тотю Младенов своите предложения. /БГНЕС

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.