iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Всяка четвърта жена - жертва на домашно насилие

Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, съобщава БТА, като се позовава на данни от проучвания на български неправителствени организации. Според изследванията основните причини за насилието над жените са безпаричието и употребата на алкохол, както и психологически травми в детството.
 
Най-често мъжете упражняват насилие над своите половинки по време на празници. Според експертите обаче в голяма част от случаите на домашно насилие причините са в желанието за власт над другия.
 
Станимира Хаджимитова - президент на Български фонд за жените, директор и съосновател на фондация "Джендър проект в България" коментира, че насилието в днешно време съществува под много форми и е много масирано. Според нея в голяма част от случаите на домашно насилие, причините не са употребата на алкохол и бедността, а желанието за власт над другия.
 
По данни на неправителствени организации, които работят по тази проблематика, случаите на домашно насилие у нас нарастват. Няма точна статистика, защото жертвите на насилие се срамуват или страхуват от признание, а други нямат подкрепата на близки и роднини, посочи експертът.
 
В Перник, жените претърпели насилие могат да намерят подкрепа чрез експертите на фондация "П.У.Л.С" в техния офис на улица "Радомир" 1 или в Защитеното жилище за жени и деца, претърпели насилие, което също се стопанисва от фондацията.
 
В момента се обсъжда идеята за създаване на Алианс за защита от домашно насилие, обединяващ различните институции, свързани с проблема, тъй като Перник е обявен за рисков регион.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.