iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишката стенографска школа или Кой перничанин трябва да наследи агент Гоце?

Пернишката стенографска школа или Кой перничанин трябва да наследи агент Гоце?

Перник си има дълга резервна скамейка за президентския пост, ако бъде овакантен. Ако не дълга, то поне - солидна.
 
Един скандал разтърси държавата. Българският "Уотъргейт" тепърва предстои да се разгорещява. За разлика от предишните търкания между институциите, сега на картата е поставено достойнството на държавния глава и това на Министерски съвет.
 
Единият бе публично обвинен, че е "млад милионер" (всъщност останаха само внушения за това, но кой ли го интересува фактологията). Това е и първият случай, в който през 8-годишното царуване на агент Гоце той не успява да отвърне на удара по достойнството му с уволнение и личностна разправа и вместо това използва доброто старо публично унижение. Вице-премиерът на Републиката пък бе поставен в положение на провинила се ученичка, на която от горе на всичко са й издърпали ушите.
 
И така, всичко през следващата седмица ще се върти около ключовата дума "стенограма". Всъщност, агентът от службите на Държавна сигурност, понастоящем държавен глава, не е единственият излязъл с "Отличен" от пернишката стенографска школа.
 
Умението да записваш нечий разговор може да бъде ключово, и за разлика от Гоцето Първанов, някои перничани го използват за по-безкористни и дори - благородни цели. Става въпрос за пернишките бизнесмени - братятя Милен и Ясен Миленови. И те като Първанов са социалисти, фенове на руската култура и традиции, подкрепяли са кметицата, били са негови съпартийци и другари...., но до тук приликите свършват. 
 
Братята на скоро бутнаха зад решетките корумпиран съдия и неговия авер - граничен полицай, които срещу скромните няколко десетки хиляди лева предлагаха на Миленови да им осигурят успешен завършек на воденото срещу техни фирми дело. Злите езици говорят, че по сходен начин наскоро изгърмяла и една служителка на ръководна позиция в община Перник, която предложила на братята да спечелят обществена поръчка в замяна на съответното възнараждение за нея. Всички си спомняме и един по-далечен случай, когато група изборни търговци изгърмяха...
 
Въобще, стенограмата е нещо много ценно и ако ще се използва от президентската институция за натиск, то по-добре той да бъде насочен към сенчестите кръгове по икономическите, политически и юридически върхове, а не срещу заекващият Симеон Дянков, който отгоре на всичко, няма какво смислено да каже, не защото не е пернат през устата, а защото на срещата в президентството го е заточил шефа.
 
И понеже ние, перничани, дори и под натиск, не даваме лесно властта, сякаш всички сме израснали в Пенкьовци, за да бъде осъществен прехода след евентуалния импийчмънт на Първанов - безшумно и безкръвно, местната общественост трябва да бъде готова с конкурентни заместители.
 
Кой по-добре се вмества в представата освен братята Миленови? Хем ще продължат успешно разправата с Бойко Борисов и неговите министри, хем ще го правят с повече респект и политическа тежест. За разлика от него обаче, стенограмите им ще бъдат полезни за обществеността и току виж натръшкали по арестите най-видните политици, прокурори, съдии и бизнесмени. Корупцията също се очаква драстично да спадне - Миленови си имат фирми, няма да раздават обществени поръчки за мега-проектите под масата, а направо ще ги разпределят помежду си на масата. В "Червената армия"! Току виж и петолъчката върнали на Народното събрание.
 
Христиан Даскалов

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.