iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Касата разчита на съзнанието на здравно неосигурените

Касата разчита на съзнанието на здравно неосигурените

Националната здравно осигурителна каса разчита на здравно неосигурените да проявят съзнание на пациенти и да започнат да плащат вноските си за здраве. Това обяви на среща с ръководители на здравни заведения и представители на лекарските съсловия Жени Начева, директор на НЗОК.
 
В разговора участваха зам. министъра на здравеопазването д-р Валерий Митрев, д-р Пламен Цеков - зам. председател на парламентарната комисия по здравеопазване и пернишката депутатка Ирена Соколова, член на същата комисия Ирена Соколова.
 
Шефката на касата обясни, че се водят разговори с НАП за начина на събиране на налога за здраве, който сега не се плаща от около 1,5 милина българи.
 
В касата делят здравнонеосигурените на три категории - социално слаби, безработни и такива, които попадат в категорията на самоосигуряващите се. За лицата, които не са в състояние да плащат сами за здравните си вноски се смята , че са регистрирани в социалните служби или бюрата по труда. Всички останали би трябвало да плащат по 30 лв месечно за здравна осигуровка, обясни Начева.
 
Имало идея за пореден път да се даде гратисен период, за да се вкарат в системата всички, които по закон са длъжни да внасят здравни осигуровки, но не го правят. Начева обясни, че не е оправдано да се плащат само няколко вноски, а след това да се ползват здравни услуги за стотици и хиляди левове. Тя изрази своята убеденост, че хората, които имат възможност да се осигуряват за здраве, но са пропускали досега, ще започнат да го правят. По думите на Начева в момента около 1,5-1,6 милиона са лицата без здравно осигурителна права. Тя обаче отрече броят им да нараства.
 
В контекста на дебата не стана ясно дали в търсенето на средства за покриване на разходите за здравеопазването се разчита на събиране на задълженията към държавата от здравно неосигурените. Основните мерки са насочени към запушване на пробойните от излишни разходи, правени от болниците и източването на пари чрез различни прийоми. Не беше повдигнат и въпроса къде е и за какво се ползава в момента финансовият резерв на касата. Бюджетът на НЗОК за 2010 г. е приет с излишък от 829 милиона лв., при 8% здравна вноска. Запознати твърдят, че тези средства са заложени през септември м.г. в Международния валутен фонд (МВФ). Обяснява се, че целта на финансовата операция е в БНБ да бъдат влети 40 млн. лв. от лихва върху въпросната сума.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.