iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лекуват ни по стандарти след май

Лекуват ни по стандарти след май

Медицински стандарти с конкретни стойности и делегирани бюджети на здравните заведения ще има след края на месец май. Утвърждаването им са първите спешни мерки, които са предприети от управляващите в реформирането на здравеопазването. До края на април трябва има и разработена карта на приложимостта на стандартите в здравните заведения в страната.
 
Идеите и конкретните действия в здравната реформа бяха обяснени снощи на среща в областната администрация в Перник. Пред ръководители на здравни заведения и представители на лекарското съсловие от област Перник говориха зам. министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев, зам.председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Пламен Цеков и директорът на НЗОК Жени Начева. Дебатът беше по инициатива на депутатът Ирена Соколова, която също е член на здравната комисия, а домакин беше областният управител Иво Петров.
 
В момента работни групи, излъчени от здравното министерство, разработват медицински стандарти на 4 нива на компетентност. Първото е в доболничната помощ, а другите са съответно за общинските, областните и университетските болници. До края на март групите трябва да са готови със разработването на стандартите. До края на април трябва да бъде разработена и карта на приложимост по шестте района на развитие в страната. Според предварителния график в края на май трябва да има прогнозни разходи, които НЗОК ще направи съвместно с регионалните каси. Предвижда се и поетапно въвеждане на т. нар. Диагностично-свързани групи, като бюджетът на болниците ще се определя на база на исторически преминалите болни, обясни зам. министърът.
 
Целта на срещата беше да се обясни и философията на поредното прокламиране на здравна реформа, резултатът от което засега е само закриването на неефективни болници. Както е известно, това се случи с три общински лечебници в пернишко, но от всичко обяснено не се разбра каква ще бъде тяхната последваща съдба. Д-р Митрев беше категоричен, че здравната реформа е с човешки облик, а не просто административно реформиране. Стана ясно, че усилията са насочени към рязко намаляване на броя на хоспитализираните болни, които заради методиката на плащане сега се завишавали изкуствено.
 
Реформата цели стабилизиране на болничния пазар на услуги, повишаване заплащането на лекарите и медицинския персонал и намаляване на разходите на пациентите, обясни зам. здравният министър . Намерението е пациентът да не плаща нищо друго, освен здравната си осигуровка. По думите му министерството и депутатите са си поставили задача да направят правила, които да са валидни и след това управление, а не да се променят веднага щом дойдат други управляващи, както се случваше досега.
 
Предстои премане на допълнения и изменения на Закона за здравните заведения и на втората част на Закона за здравните осигуровки, обяви от своя страна д-р Цеков. Той посочи, че колкото и непопулярни да са мерките, целта е спиране на неефективното използване на средства в болничната система, които сега се оценяват на 400 милиона лева.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.