iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Плевнелиев капитулира пред Мапа Дженгиз за магистрала "Люлин"

Плевнелиев капитулира пред Мапа Дженгиз за магистрала "Люлин"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, заяви че е готов "да преглътне" 30% увеличение на цената за строителството на магистрала "Люлин", като допълни, че се преговаря за всеки лев.
 
От публикации в пресата през изминалата седмица обаче такова поскъпване не беше упоменато от министъра, като тогава Плевнелиев заяви, че не предвижда увеличение на цената по-голямо от 15-20%.
 
Припомняме, че цената на договора за строителството на аутобана, който преминава през едноименната планина, е 138 млн. лв. В момента от турската компания искат тя да нарасне на 210 млн. лв. Това означава, че ще бъде поставен своеобразен рекорд, защото трасето от около 19 км ще се изгражда при средна цена от 11 млн. лв. (над 5,6 млн. евро).
 
Сега консорциумът и регионалното министерство (МРРБ) спорят за исканото увеличение, а от ведомството на Плевнелиев преговарят тези допълнителни средства да бъдат намалени, пише News.bg
 
Според министъра преговорите водят до резултати, тъй като досега исканите суми са редуцирани до около 190 милиона лева.
 
Ако от 1 април не се форсира изпълнението, ще трябва да броим отзад напред загубите, допълни министър Плевнелиев.
 
Турската фирма Мапа Дженгиз е привлекла на своя страна световни експерти и консултанти от Канада, обясни министърът на регионалното развитие. На доклад от над 200 страници консултантът аргументирал исканата цена от турския консорциум.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.