iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Взривове рушат панелки

Взривове рушат панелки

Граждани от блокове в района на хотел „Зора" събират подписка. Оплакват се в партия „Атака"
 
Взривове рушат панелки. Текат покриви, има пукнатини по стените, падали плочки в баните и саксии от прозорците. По дължина на целия покрив на бл. 91 в района на хотел „Зора" зеела цепнатина от 3 см. За това сигнализират граждани, които живеят в района около хотела, на „Бучински път" и „Албените". Те са предприели събирането на подписка, която са адресирали до областния лидер на партия „Атака" в Перник доц. д-р Румен Ваташки. В подкрепа на протеста срещу редовния тормоз от гърмежите са се подписали над 480 човека.На пресконференция вчера, свикана от „Атака", четирима от тях разказаха, че трусовете са ежедневни и се усещат като земетресение не само на 8-мия етаж, но и в ниските части на жилищните сгради.
 
По думите на участниците в пресконференцията взривовете са от намиращия се в близост открит рудник "Република". Според тях откривките били на разстояние от около 300 м. от жилищата по въздуха. Хората разказаха, че с просто око се виждат и вертикални цепнатини, през които при дъжд и западен вятър стените на апартаментите се мокрели. При ремонтни работи за поставяне на изолация на апартаментите отвън и отвътре открили големи пукнатини между панелите.
 
По техни наблюдения взривовете ставали всеки ден между 12 и 15 часа. Имало период от около един месец, когато се гърмяло точно в 14:45 часа. Първо се чувало изпукване, а после гърмеж и започвало люлеенето.
 
Обаждали се в „Гражданска защита, но оттам след проверка им връщали отговор, че гърмежите не са от рудника.
 
Хората са решени и на гражданско неподчинение, ако институциите не направят нищо по проблема.
 
Потърпевшите обясниха, че не са търсили ръководството на Мини Открит въгледобив, защото не разчитали да им се обърне внимание. Те сигнализирали на кметовете на Перник и на кметство „Изток", но жалбите им останали без последствие.
 
Потърсили са съдействие от областния координатор на "Атака", защото се разчитат на съдействие от негова страна. Румен Ваташки заяви от своя страна, че ще внесе подписката в Общината и Общинския съвет.
 
Ден преди това зам. изпълнителният директор на Мини Открит въгледобив, в това число и на рудник „Република", инж. Огнян Зарев обясни, че досега не е бил информиран за този проблем. В понеделник на рудника лицензирана фирма е направила сеизмични замервания и ако има отклонения от нормите, ще се предприемат необходимите мерки, увери той.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.