iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Безработицата в Перник продължава да бъде под средната за страната

Безработицата в Перник продължава да бъде под средната за страната

Безработица в България прескочи психологическата граница от 10%, която работодатели и икономисти определят като показател за предстоящо влошаване на покупателната способност на домакинствата и за по-трудното възстановяване на пазара на труда след кризата, съобщи "Дневник".
 
През февруари средната й стойност е 10.26% от икономически активното население. В бюрата по труда са регистрирани 380 244 души, или с около 13 хил. повече спрямо януари, показват данните на Агенцията по заетостта.
 
Донякъде положителна новина е, че новорегистрираните безработни са около 37 хил. души, което е близо два пъти по-малко спрямо предишния месец. Тогава на трудовата борса се записаха рекорден брой хора.
 
Близо 40% от съкратените през февруари са работили в преработващата промишленост или търговията. Продължават мащабните съкращения и в строителството, откъдето е освободен всеки десети от новорегистрираните безработни.
 
В област София-град безработицата продължава да е най-ниска - 3.47%. В Габрово, Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Перник стойността й е по-ниска от средната за България. Най-трудно си намират работа хората в областите Смолян, Търговище, Монтана и Шумен, в които над 16% от икономически активното население са без работа.
 
През февруари в бюрата са заявени 9504 свободни места, от които над 90% са в реалната икономика. През същия месец трудовите посредници са намерили работа на 7542 безработни.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.