iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдът отряза "Топлофикация" за защита от Ковачки

Съдът отряза "Топлофикация" за защита от Ковачки

Пернишкият окръжен съд е отказал да спре производството по несъстоятелност на местната "Топлофикация". Държавното предприятие е обявено в неплатежоспособност и е открито производство по несъстоятелност заради дълг, надхвърлящ 140 млн. лв. Близо 100 млн. лв. се дължат на двете частни фирми "Бови тур" и "Стийм трейдинг". В качеството си на мажоритарен кредитор те претендират за акции от дружеството.
 
В жалба до главния прокурор Борис Велчев изпълнителният директор на "Топлофикация" Михаил Ризов заявява, че започналото производство е схема за незаконна приватизация и придобиване на дружеството от Христо Ковачки. Топлофикационният шеф определя оздравителния план като "измамническа схема". Според Ризов "Бови тур" и "Стийм трейдинг" се контролират от Христо Ковачки, а структури на олигарха са длъжници, а не кредитори на пернишкото дружество.
 
След проверка на "Икономическа полиция" и Окръжна прокуратура наблюдаващият прокурор Дилян Деянов образува дело срещу виновни длъжностни лица от "Топлофикация" - Перник. Наказателното производство е по чл.282 ал.2 от НК за престъпление по служба. Ще бъдат разследвани ръководители на топлофикационното дружество, които са го управлявали през периода 2003-2009г.
 
"Топлофикация" е внесла искането за спиране на несъстоятелността на база образуваното наказателно производство. Пернишкият окръжен съд обаче не е уважил мотивите на държавното предприятие. Според съда на тази фаза производството не може да се спира. Съдът смята още, че наличието евентуално на осъдени лица няма да повлияе на производството по несъстоятелност. / Градски

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.