iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гимназиите в малките общини - до 10-ти клас

Гимназиите в малките общини - до 10-ти клас

Гимназии само до 10 клас ще има в по-малките общини, без да се уточнява понятието "малки". В големите населени места ще може да се учи до 12 клас. Това предвижда новият проектозакон за училищното образование, който тези дни ще бъде оповестен от просветното ведомство.
 
В документа се казва, че образованието вече става задължително до 16-годишна възраст, а предпоследната учебна степен се завършва в десети клас. След това децата могат да се профилират в различни специалности или науки, което ще им помогне за по-лесно намиране на работа или кандидатстване във ВУЗ.
 
Ако в съответния град няма възможност за формиране на такива паралелки, децата ще учат до 12 клас в други населени места, пише в проекта.
 
Професионални училища в малките общини  се прехвърлят към местните власти и общинарите заедно с бизнеса ще решават какво да се учи там. Те ще имат право напълно да закрият или да променят профила на дадено школо в зависимост от това какъв поминък има в региона.
 
Чиновниците, които са виновни за одобрените учебници с бисери, вече са уволнени от министерството, стана ясно също днес. На тяхно място са назначени нови експерти, които трябва да изготвят напълно различни учебни планове.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.