iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Партията на Христо Ковачки с антикризисни мерки

Партията на Христо Ковачки с антикризисни мерки

Намираме се в условията на икономическа и финансова криза, която е обхванала както световната и европейска икономика, така и българската. Още в началото на 2009 г. ПП ЛИДЕР предложи на българската общественост 13 мерки, които, според нас, щяха да бъдат полезни за по-лекото понасяне на последиците от кризата, коментират от партията.
 
Днес ги припомняме, тъй като считаме, че биха помогнали на българския бизнес да се възстанови по-бързо и безболезнено във влошаващата се икономическа среда. Затова всякакъв популизъм и демагогия са неуместни и излишни. Необходими са нетрадиционни и същевременно ефективни практически мерки, действия и инструменти, които да подпомогнат реално българския бизнес и икономика да стъпят на краката си, да поемат глътка въздух и най-важното - да се съхранят максимално невредими в условията на настоящата рецесия. Водени от разбирането си за икономически патриотизъм ПП ЛИДЕР предлага:
 
1. Гарантиране изцяло (без лимит) на размера на влоговете на физически и юридически лица в кредитните институции. Това ще подпомогне осигуряването на необходимия ликвиден ресурс на банките, който да бъде предоставен на бизнеса за стабилизиране. Едновременно с това ежегодно да бъде определян максимално допустим горен лимит (таван) на лихвите по кредити - постигнат с консенсус между БНБ, АТБ и Министерство на финансите/правителството.
 
2. Инвестиране частично или изцяло на средствата от „Сребърния фонд" в българскaта икономика и най - вече в банковата система. Създаване на фонд за капиталови инвестиции с участието на български банки и международни институции. Финансиране на фонда със средства от държавния бюджет, „Сребърния фонд" и посредством набиране на средства на капиталовия пазар. Участие на фонда като институционален инвеститор за определен период от време в стартиращ или съществуващи бизнес проекти. Професионален и прозрачен мениджмънт на дружествата, в които е инвестирано.
 
3. Незабавно изготвяне на план за стимулиране на българската икономика за излизане от кризата с минимален срок от две години и изготвяне на дългосрочна програма за икономиката ни след кризата. Разработване на стратегия за акционерно участие/кредитиране на структороопределящи компании, които изпитват ликвидни проблеми. Назначаване на независим професионален мениджмънт в тези компании. След оздравяването им последваща продажба на държавното участие посредством капиталовия пазар, при ясни и прозрачни пазарни условия.
 
4. Инвестиране в малки инвестиционни проекти като изграждане на игрища, ремонт на болници, детски градини и училища с цел съживяване на дребния и среден бизнес по места.
 
5. Стимулиране на експортно ориентираната икономика чрез серия от мерки:
 
• опростяване на правилата и съкращаване на сроковете и процедурите за възстановяване на ДДС. Данъчни ревизии и проверки, основани на база анализ и оценка на риска;• Финансово подпомагане на определени отрасли чрез средства и субсидии от ЕС (например, разработване и реализиране на проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, екологично земеделие и др.);• Изготвяне и незабавно привеждане в изпълнение на цялостна държавна рекламна стратегия и кампания за популяризиране на българския бизнес и неговите предимства и възможности;
• Активизиране на работата на българските икономически аташета за установяване на активни бизнес отношения на българския бизнес с чуждестранни партньори и увеличаване на експортните възможности.
 
6. Въвеждане на холдингов режим на данъчно облагане - необлагане на получените дивиденти и от трети страни и необлагане на печалбите/непризнаване на загубите при разпореждане с чуждестранни инвестиции, извършени от български компании. Опростяване на процедурите за прилагане на международните спогодби за избягване на двойно данъчно облагане на доходите и имуществото ( СИДДО ).
 
7. Създаване и привеждане в изпълнение на стратегия и политика за развитие на силна и независима национална енергетика, базирана на максимално използване на местни суровини.
 
8. Незабавни мерки по изравняване на субсидиите в селското стопанство на България с останалите страни от ЕС.
 
9. Преговори с ЕС за увеличаване квотите по емисиите на българските предприятия.
 
10. Премахване на корупцията и създаване на условия, и предпоставки за максимално усвояване и използване на полагащите се средства за българския бизнес от европейските фондове и програми. Ефективни и прозрачни условия на предоставяне и последващ контрол.
 
11. „По-малко червени ленти и повече червени килими" за българския бизнес. Незабавно опростяване на административните правила и тежест, включително и преразглеждане на всички лицензионни и разрешителни режими. Политика подчинена на философията „чиновници в услуга бизнеса", а не „бизнеса роб на администрацията". Прехвърляне на административни услуги от публичния към частния сектор.
12. Незабавно и драстично увеличаване на средствата отделени от държавния бюджет за развитие на научаноизследователската и развойна дейност.
 
13. Изготвяне на социално ориентирана програма за запазване и стимулиране разкриването на нови работни места в Българската икономика:
 
• Подпомагане на работодателите за разкриване на стажантски програми, създаване на работни места за младежи - 17 - 29 години в реалния бизнес (Средствата по програмата „Старт на кариерата" да се пренасочат от държавната и общинска администрация в реалния бизнес и да се удължи действието на програмата и след края на 2010 г.);• Облекчаване на процедурите по кандидатстване по праграми и проекти на Европейския социален фонд;• Използване на добрите практики на страните от ЕС - програма за стимулиране на запазването на работни места чрез обучение за повишаване на квалификацията.
 
В допълнение към гореспоменатите мерки и съобразно настоящата икономическа ситуация ПП ЛИДЕР предлага:
 
- Незабавно изплащане на всички задължения по сключени от държавата договори с бизнеса;- Рестартиране на пенсионната и здравната реформа;- Изготвяне на национален план за цялостно подновяване и ремонт на републиканската пътна мрежа, с който да се кандидатства за финансиране по ОП „Регионално развитие."- Наемане на международен мениджмънт в големите държавни фирми /БДЖ, Български пощи, БНТ, БНР/, които гълтат големи бюджетни средства, а дават незадоволителен краен резултат.
 
При необходимост:
- Споразумение с МВФ за отпускане на 1 млрд.евро с опция за още 1 млрд.евро с цел подобряване ликвидността на държавата.
- Актуализация на бюджета след м.май 2010 г.
/КП/
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.